Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Košické bábkové divadlo chce predstavením naučiť deti hodnotám

Bábkové divadlo (ilustračné foto) Foto: TASR

Autorka a režisérka Kata Csató v tejto hre vtipne a poeticky spodobnila svet zvieratiek, ktorý je v niečom podobný tomu, v ktorom žijú deti.


Košice 26. januára (TASR) – Bábkové divadlo v Košiciach uvedie svoju 200. premiéru. Divákom predstaví inscenáciu pod názvom Šibalka Pauli. Chce ňou deti naučiť, čo je v živote správne.

Autorka a režisérka Kata Csató v tejto hre vtipne a poeticky spodobnila svet zvieratiek, ktorý je v niečom podobný tomu, v ktorom žijú deti. Inšpirovala sa vlastnou rodinou, keďže má tiež deti. "Chcela som pripraviť predstavenie, v ktorom si deti uvedomia, že každé konanie má svoju odpoveď a deti si musia uvedomiť, že ak sa niečo stane, nemôžu sa k tomu postaviť tak, že sa ich to netýka," priblížila scenár inscenácie Csató.

Hra otvára rodinné vzťahy, načrtáva typológiu svojráznych postavičiek a buduje situácie. "Ide nám o to ukázať deťom, aby rozpoznali, čo je klamstvo, zodpovednosť, súrodenecké vzťahy, vzájomná komunikácia, aby si to všímali u druhých. Aby si vedeli priznať, keď urobia niečo zlé, nejakú chybu," uviedol dramaturg Ivan Sogel s tým, že každé dieťa tieto veci zažíva na vlastnej koži. Chceli preto, aby to videli v umeleckej forme v divadle.

Scenár a réžiu pripravila Kata Csató z Maďarska, scénografiu Rita Bartal Kiss taktiež z Maďarska a hudbu skomponoval Bogdan Szczepański z Poľska. Pre všetkých troch je to prvá spolupráca so slovenským bábkovým divadlom.

"Dávnejšie sme si zvolili takú filozofiu, že ak to len trošku bude možné, tak budeme dávať možnosť jednak mladým režisérom, ktorí končia školy a niekde začať musia. Zároveň takou druhou líniou je výber režisérov, ktorí ešte doposiaľ slovenské prostredie nepoznajú," uviedol riaditeľ košického Bábkového divadla Pavol Hrehorčák na margo medzinárodnej spolupráce.

Zaujímavosťou je, že toto predstavenie je hrané bez slov, a to z dôvodu, aby s ním mohli vycestovať kdekoľvek do sveta. V podobných inscenáciách chcú pokračovať. Šibalka Pauli je podľa slov riaditeľa poetickejším predstavením. "Potom bude možno taká cirkusoidnejšia. Určite plánujeme v najbližších rokoch uviesť dve, tri inscenácie bez slov," dodal Hrehorčák.

Premiéra hry sa uskutoční 29. januára so začiatkom o 19.00 h na bábkovej scéne divadla v Košiciach.

Bábkové divadlo v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, je jediné profesionálne divadlo svojho druhu na východnom Slovensku. Funguje od roku 1959.