Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Košický divadelný festival ponúkol zmes divadelných produkcií

Ilustračná snímka Foto: TASR/Erika Ďurčová

Festival mal aj v tomto roku viacero vrcholov. Tým prvým bol podľa Dohoviča druhý festivalový deň, ktorý patril slovenskému hercovi Jurajovi Kukurovi.

Košice 13. septembra (TASR) - Festival divadiel strednej Európy, ktorý sa v uplynulých dňoch konal v Košiciach, prilákal do divadelných hľadísk stovky divákov. Podujatie zorganizovalo občianske združenie Košické divadlo a z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia a grantová schéma organizácie K13 – Košické kultúrne centrá.

"Festival aj v tomto roku potvrdil, že už má svoje pevné miesto na mape kultúrnych podujatí v Košiciach. Tak ako v predchádzajúcich rokoch ponúkol festival pestrú zmes divadelných produkcií, ktoré priniesli aj nové netradičné divadelné pohľady na rôzne témy. Medzi festivalové krajiny aj v tomto roku pribudol nováčik, keď sa na festivale prvýkrát v histórii predstavilo divadlo z Macedónska," hodnotí 11. ročník riaditeľ festivalu František Ténai.

Už tradične sa podľa tlačového tajomníka festivalu Svjatoslava Dohoviča s veľkým úspechom stretli pouličné predstavenia pred historickou budovou Štátneho divadla (ŠD) Košice. Jedným z nich bola klasická slovenská veselohra Mastný hrniec od Júliusa Barča-Ivana v podaní ochotníkov z košického Divadla Actor pod vežou.

"Brániciam divákov dalo poriadne zabrať počas tretieho festivalového dňa aj predstavenie Túlavého divadla z Trnavy, ktoré je už tradičným a veľmi populárnym hosťom festivalu. Ich netradičný NONSenS noci svätojánskej vychádzajúci z predlohy Williama Shakespeara vyvolával výbuchy smiechu," hovorí Dohovič.

Festival mal aj v tomto roku viacero vrcholov. Tým prvým bol podľa Dohoviča druhý festivalový deň, ktorý patril slovenskému hercovi Jurajovi Kukurovi.

"Najprv s ním tri výherkyne sprevádzané aj generálnym riaditeľom Štátneho divadla Košice Petrom Himičom a riaditeľom činohry Milanom Antolom strávili veľmi zaujímavú hodinku pri neskorých raňajkách. Pre všetkých bolo stretnutie s charizmatickým slovenským hercom príležitosťou dozvedieť sa zaujímavosti zo života herca, ktorý strávil časť svojho profesionálneho života v exile v Nemecku. Juraj Kukura ako Karamazov potom večer prilákal do hľadiska historickej budovy ŠD Košice vyše päťsto divákov, ktorí si prišli pozrieť dramatizáciu slávneho románu Fjordora M. Dostojevského Bratia Karamazovci. Ďalším vrcholom festivalu bolo určite predstavenie Spálenisko, ktoré v posledný deň festivalu odohralo v historickej divadelnej budove divadlo Teatr im. Wandy Siemaszkowej z poľského Rzeszowa," povedal Dohovič.

"Nielen spomínané vrcholy festivalu, ale aj ďalšie predstavenia mali u divákov veľmi dobrý ohlas. S úspechom pred takmer dvoma stovkami divákov vystúpilo aj Prešovské národné divadlo, ktoré naplnilo sálu košických Kasární/Kulturparku. Nezabudli sme ani na najmenších divákov, ktorých privítalo Bábkové divadlo. Na svoje si prišli aj milovníci hudby a hudobného divadla," doplnil riaditeľ festivalu Ténai.