Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Krajina medu a Sólo mali mať premiéru na Febiofeste, idú online

Ilustračné foto. Foto: TASR

Dokument nominovaný na Oscara Krajina medu bude mať online slovenskú premiéru v stredu.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Dva silné filmové príbehy Krajina medu a Sólo mali mať slávnostnú premiéru na festivale Febiofest, ktorého otvorenie stopol nový koronavírus. Slovenská premiéra novinkových titulov sa uskutoční v online prostredí. Spolu s ďalšími artovými filmami, klasikou a experimentmi ich prináša distribučná spoločnosť Filmtopia. TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Dokument nominovaný na Oscara Krajina medu bude mať online slovenskú premiéru v stredu. Druhý film - lyrický dokument o samote a návrate do života Sólo budú môcť diváci sledovať z pohodlia domova od soboty 25. apríla. "Pôjde o symbolickú rozlúčku s francúzskym režisérom pôsobiacim v Prahe Artemiom Benkim, ktorý pred víkendom navždy odišiel," priblížila Golianová.

Celovečerný debut dokumentaristov Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevskej Krajina medu charakterizuje epická šírka, aj keď vznikol z dôverného vzťahu medzi filmármi a témou. Ide o humorný, i keď drsný i nežný portrét krehkej rovnováhy medzi ľudstvom a prírodou, o pohľad na rýchlo miznúci spôsob života a svedectvo o vytrvalosti jednej ženy. Film bol nominovaný na Oscara (najlepší zahraničný film, najlepší dokument) a z festivalu Sundance si priviezol až tri ceny (najlepší dokument, zvláštna cena poroty za kameru, cena za mimoriadny prínos).

Sólo je lyrický dokument o samote a návrate do života, rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou, opisujúci evolúciu ľudskej bytosti, ktorá čerpá svoju silu z vlastnej citlivosti. Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires. Detský hudobný génius sa pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá. Film má na konte uvedenie na festivale v Cannes, viacero nominácií i ocenení, okrem iného sa stal najlepším českým dokumentárnym filmom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava. "Vo štvrtok 16. apríla zastihla filmový svet smutná správa, režisér filmu, dokumentarista a producent Artemio Benki, ktorý od začiatku 90. rokov pôsobil v Prahe, zomrel vo veku 53 rokov," poznamenala Golianová.

Vo výbere filmov budú figurovať napríklad aj dráma Mami! (režisér Xavier Dolan), dánsky film Svadba medzi citrónmi (režisérka Susanne Bierová), životopisný dokument Diego Maradona (režisér Asif Kapadia), dva úspešné filmy slovenského režiséra Petra Kerekeša - Ako sa varili dejiny, BATAstories či filmový debut Ivana Ostrochovského Koza a 10-dielny dokumentárny seriál Celuloid country.