Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

VIDEO: Pred 40 rokmi stíchol svet. Zomrel kráľ rokenrolu Elvis Presley

Keby Elvis Presley žil, mal by 77 rokov. Foto: TASR/AP Photo

Zomrel 16. augusta 1977 vo veku 42 rokov, priateľka Ginger Alden ho našla ležať bezvládne na podlahe v kúpeľni Gracelandu.

Bratislava 16. augusta (TASR/TERAZ.sk) – Nechce sa veriť, že už 40 rokov chýba na svetovej hudobnej scéne kráľ rokenrolu Elvis Presley. Zomrel 16. augusta 1977 vo veku 42 rokov, priateľka Ginger Alden ho našla ležať bezvládne na podlahe v kúpeľni Gracelandu.

V Tupelo, meste ležiacom na severovýchode štátu Mississippi, sa Gladys Presleyovej 8. januára 1935 krátko popoludní narodil Elvis Aaron Presley. Pochádzal z dvojičiek, ale brat Jesse prišiel na svet mŕtvy. V roku 1940 začal malý Elvis chodiť do školy. Na svoj talent upozornil zavčasu. Pri súťaži talentov počas jarmoku v roku 1945 získal desaťročný Elvis druhé miesto, odmenou mu bolo päť dolárov a voľný lístok na všetky jarmočné kolotoče. Na svoje dvanáste narodeniny dostal prvú gitaru.



V septembri 1948 sa Preslyovci presťahovali do Memphisu. Tam chodil na strednú školu. Učitelia skoro zistili, že tento vidiečan vyniká v školskom zbore a k tomu aj dobre hrá na gitare. Od tej doby sa nudné školské slávnosti zmenili na naozajstnú zábavu. Už popri škole si Elvis privyrábal. Najprv bol uvádzačom v miestnom kine, potom pracoval aj ako pomocný robotník vo fabrike na kovové výrobky. Školu ukončil v júni 1953. Mesiac nato prijal miesto šoféra nákladného auta v spoločnosti Crown Electric.

V auguste 1953 prišiel do štúdia Memphis Recording Service, aby za štyri doláre nahral na šelakovú platňu skladbu My Happiness, ktorú venoval matke k narodeninám. Majiteľa Sama Phillipsa zaujal a v tomto štúdiu nahral svoju prvú pieseň That's All Right Mama. Tú začala hrať rozhlasová stanica WHBQ v Memphise. Za pár dní pri rozhovore sa celý Memphis dozvedel, že tento nový rhythm & bluesový spevák je miestny 19-ročný mladík a k tomu beloch. V priebehu mesiaca sa z prvej Elvisovej platne v Memphise a okolí predalo 17.000 kusov, čo bolo na regionálne pomery veľmi veľa. Pri prvom Elvisovom vystúpení bola pódiom korba nákladného auta na Lamar Avenue v Memphise. Nasledovali prvé vystúpenia v televízii, koncerty na Floride, v Texase. Jeho manažérom sa stáva plukovník Parker. V apríli 1956 viedol Elvis Presley prvýkrát americký rebríček so skladbou Heartbreak Hotel, predaj platní prevýšil milión kusov.

Kráľ rokenrolu Elvis Presley s herečkou Celeste Yarnallovou, ktorej spieval pesničku Live A Little, Love A Little v rovnomennom filme.
Foto: TASR/AP Photo


V septembri 1956 dostal Elvis pozvanie do slávnej Ed Sullivan Show. Plukovník Parker sa v hudbe nevyznal, zato sa však vyznal v hudobnom biznise. Za tri vystúpenia v Ed Sullivan Show vyjednal honorár 50.000 dolárov. Z honoráru kúpil Elvis matke ružový cadillac. V marci 1957 kúpil na predmestí Memphisu Graceland, veľký dom na 13-akrovom pozemku.

Spoločnosť RCA vydávala platne s Elvisom ako na bežiacom páse. Čo singel, to úspech, podobne album. Na Elvisove nahrávky dozeral priamo umelecký šéf Chet Atkins. Pozadu nebol ani Hollywood, natáča sa film Jailhouse Rock po ňom film King Creole, vraj najlepší Elvisov film. Napriek protestu verejnosti a fanúšikov nastúpil v marci 1958 na vojenskú službu. Od októbra 1958 slúžil Elvis vojnu v Nemecku, na základni vo Friedburgu. Tu sa zoznámil aj s Priscillou Beaulieu, dcérou kapitána amerického letectva, jeho neskoršou manželkou. Svadbu mali 1. mája 1967 v hoteli Aladin v Las Vegas. Presne o deväť mesiacov, 1. februára 1968, sa im narodila dcéra Lisa Marie.



Elvis počas svojho života nakrútil 21 filmov. Neraz sa tak stalo na nátlak producentov a spoločným menovateľom týchto filmov bola jedna skutočnosť – ani jeden z nich nebol stratový a ani jeden z nich nemal nič spoločné s reálnym životom. A z reálneho života začal postupne unikať aj Elvis Presley. Vo februári 1972 sa rozchádza s Priscillou. O jeho koncerty bol ešte záujem. Za miliónové sumy koncertoval v Texase aj Las Vegas. Koľko z nich pribudlo na Elvisove konto, nevedel ani Elvis. S peniazmi narábal jedine plukovník Parker.

Napriek tomu, že Elvis bol hviezdou od roku 1956, hudobná akadémia mu venovala menej pozornosti, v marci 1975 dostal Elvis ešte iba tretíkrát cenu Grammy. Jeho životný štýl priniesol prvé výsledky. Dostal zápal pľúc, prišli aj žalúdočné ťažkosti. Parker ho dopoval tabletkami, aby zvládol dohodnuté koncerty. Elvis však už nestačil. Zrušenie koncertov odôvodnil manažér Parker väčšinou zápalom pľúc alebo inými zdravotnými problémami. Spoločnosť RCA zaznamenávala všetky koncerty. Snímky však už boli väčšinou nepoužiteľné.



V roku 1977 už bol väčšinou Elvis iba zatvorený v Gracelande. Ráno 16. augusta 1977 ho našla priateľka Ginger Alden ležať na podlahe v kúpeľni. Lekári už nepomohli. Pohreb sa konal 18. augusta, rakvu sprevádzalo 19 cadillacov z jeho garáží.

Elvis Presley vydal počas svojho života 20 štúdiových albumov, šesť live a päť kompilačných albumov, 105 singlov, z nich 17 bolo na čele hitparád. Po jeho smrti vyšlo viac ako 90 kompilácií, najnovšia The Wonder Of You je z októbra 2016. Predaj jeho platní len v Spojených štátoch prekročil 600 miliónov kópií.