Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Začali sa Kremnické gagy, festival satiry a humoru

Z otvorenia 34. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Na snímke vpravo prezident Akadémie humoru a mím Milan Sládek. Kremnica, 29. augusta 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

V trojdňovom programe sa predstaví viac ako 300 umelcov z celej Európy.

Bratislava 29. augusta (TASR) – Hymnou, vztýčením zástavy a prejavom prezidenta Akadémie humoru, ktorým je tento rok svetovo známy slovenský mím Milan Sládek, začal dnes napoludnie v Kremnici 34. ročník multižánrového Festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, na ktorom sa v trojdňovom programe predstaví viac ako 300 umelcov z celej Európy.

Zameraniu festivalu odpovedá aj jeho zástava, na ktorej je klasické jednokilové závažie s hlavou gunára a nápisom kg, ktorý síce znamená váhu závažia, ale v Kremnici aj skratku Kremnických gagov. Korunku všetkému dáva nápis na vlajke Sranda víťazí. S láskou k humoru je sloganom tohto ročníka a doplňuje ho kresba karikaturistu Ivana Popoviča, v ktorej dominujú dvaja zaľúbení klauni s príznačnými menami Humor a Satira.

„Som veľmi rád, že ste prišli do Kremnice. Je ťažké pre míma rozprávať, chcem ale poďakovať organizátorom festivalu za to, že ma pozvali aj za to, že som prezidentom akadémie. Zároveň oceňujem aj to, že je to už 34. ročník,“ povedal pri otvorení festivalu Milan Sládek, ktorého na nádvorie mestského hradu priviezla legendárna auto-motorka Velorex.

Dražba čistého hárku papiera

Dlhoročnou tradíciou festivalu je dražba čistého hárku papiera, na ktorý potom výtvarníci a karikaturisti pred očami návštevníkov kreslia spoločné dielo. Dražba je súčasťou vernisáže výstavy domácich aj zahraničných karikaturistov, ktorí humorné kresby ponúkajú na päťdesiatich výstavných paneloch. Tohto roku sú nimi domáci autori Stano Kochan, Tibor Platzner, Vojtech Krumpolec, Slovák žijúci v Nemecku Ján Tomaschoff, Jiří Slíva z Českej republiky, Géza Halász z Maďarska, Bulhar Nikolaj Pecareff a trojica víťazov Satyrakonu z poľskej Legnice Tomasz Broda (Poľsko), Mihal Ignat (Rumunsko) a Sergey Sichenko, Ukrajinec žijúci v Izraeli. Paralelne s vernisážou výstavy karikaturistov bola otvorená aj výstava s názvom Kýchanie mozgu s podtitulom Od kalogagathie k hypochondrii a späť.

Z otvorenia 34. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2014. Na snímke maskoti festivalu Humor a Satira. Kremnica, 29. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
.


Pribudol nový nos

Z otvorenia 34. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2014. Na snímke reliéf nosa slovenského karikaturistu Jozefa Scheka - Babušeka. Kremnica, 29. augusta 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na Nádvorí Uličky slávnych nosov dnes popoludní pribudol nos výtvarníka a karikaturistu Jozefa Babušeka (1921-2013). Rodák z Bratislavy, ktorý sa pod svoju tvorbu podpisoval ako Jozef Schek je považovaný za jedného zo zakladateľov slovenského komiksu. Jeho prvým komiksom bol už v roku 1947 Dozorca a väzeň, uverejnený v časopise Šidlo. Známym sa stal vďaka komiksu Jožinko – Dieťa svojich rodičov, ktorý publikoval v humoristickom časopise Roháč.

Dánsky klaun Pán Toons

Na snímke predstavenie dánskeho umelca Mr. Toons s predstavením The baloonman. Kremnica, 29. augusta 2014. FOTO TASR - Michal Svítok
Foto: TASR/Michal Svítok
Súčasťou festivalu sú produkcie klaunov a zabávačov. Prvým, ktorý sa predstavil v Kremnici, bol dánsky klaun a akrobat Pán Toons alebo Profesionálny Idiot v programe The Baloonman. Dánsky zabávač a svetobežník Palle Bay Henriksen je majstrom pouličnej zábavy, jeho šou pre celú rodinu ponúkla svižné akrobatické kúsky, jazdu na najvyššej jednokolke v Európe, nápadité improvizácie s vrcholom vo forme zmiznutia v héliovom megabalóne.

„Veľmi si vážim tento festival, je to skutočne taký konglomerát vynikajúcich skupín rôzneho zamerania, čo sa týka alternatívneho divadla, čo neexistuje nikde inde v Európe v takej intenzite ako je toto,“ povedal pre TASR prezident Akadémie humoru Milan Sládek.


Ceny chcú štyri desiatky súborov a interpretov


Na jeho 34. ročníku sa o ocenenie Zlatý gunár a cenu Stana Radiča sa budú uchádzať štyri desiatky domácich a zahraničných súborov, skupín a interpretov.


V kategórii divadelné inscenácie a kabarety sú nominovaní dvojica z Nemecka Gogol & Max s projektom Humor In Concert, maďarský súbor Mesebolt Bábszinház s predstavením Posledný výlet Baltazára E. a jeho nanebovstúpenie, Divadlo LAB VŠMU Bratislava s inscenáciou Ja, Don Quijote a Daniel Hevier s tolkšou Aj naše sliepky budú žiť po európsky.

V kategórii hudobné produkcie si ocenenie odnesie jedno zo štvorice hudobných zoskupení Asphalt Theatre z Izraela s produkciou Asphalt Exodus, Švajčiari Thomas & Lorenzo s kreáciou Smoking Chopin, kapela Rock and roll band Marcela Woodmana z Ostravy za Rock and roll show alebo pražský medzinárodný orchester Fekete Seretlek za ich Koncert.

Päť súborov má nomináciu v kategórii pouličné produkcie, sú nimi dánsky klaun Mr.Toons s predstavením The Baloonman, nemecký žonglér Shiva Grings s produkciou The Pigeon Chaser, bratislavské tanečné divadlo elledanse s predstavením You make, remake, Všetečníci z Bratislavy za Všetečníci šou a pražský súbor Mime Fatale s pantomímou Push the Button.



V kategórii produkcie pre deti a mládež je nominovaných sedem súborov, Divadlo Husa Na provázku z Brna, Buchty a loutky z Prahy, Lutkovno gledališče zo slovinského Mariboru, slovinské Teatro Matita a tri bratislavské súbory Divadlo Ludus, Divadlo LAB VŠMU a Divadlo Gong.

V kategórii karikatúry a iné recesistické výtvarné diela sú nominovaní Jan Tomaschoff (Slovensko/Nemecko), domáci Stano Kochan, Tibor Platzner, Vojtech Krumpolec, Jiří Slíva (Česko), Géza Halász (Maďarsko), Nikolaj Pecareff (Bulharsko), Tomasz Broda (Poľsko), Mihal Ignat (Rumunsko) a Sergey Sichenko (Ukrajina/Izrael).

V kategórii literárne a žurnalistické diela získali nominácie Ivan Kramár, trojica Katarína Kerekesová-Katarína Moláková-Alexandra Salmeta, Július Satinský za Listy Oľge, Lukáš Luk, Lukáš Adam, Denis Farkaš, Ivan Horváth, Lucia Miklášová a Tobiáš Vacek.

Na Cenu Stana Radiča ako objav roka ašpirujú Ľubomír Foltán z Nitry, Prešovské národné divadlo, Městské divadlo Zlín a Ján Kulich & Kolegium zo Žiaru nad Hronom. Na Cenu za celoživotné dielo sú navrhnutí výtvarníci Stano Kochan, Ivan Popovič a in memoriam Peter Gregor.

Laureátov v jednotlivých kategóriách vyhlási Nominačná komisia Akadémie humoru v nedeľu večer (31. 8.) počas galaprogramu Zlatý gunár.