Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Krištáľové krídlo ocení už po 19. raz slovenské osobnosti

Na snímke autorka a producentka projektu Krištáľového krídla Mária Vaškovičová. Foto: TASR/Štefan Puškáš

O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2015 sa rozhodne už 24. januára o 21.10 na televíznej Jednotke.


Bratislava 11. januára (TASR) - Blíži sa 19. ročník ocenenia Krištáľové krídlo. V nedeľu 24. januára spozná slovenská verejnosť držiteľov slovenskej „nobelovky“. Za hostiteľov galavečera si organizátori vybrali Zuzanu Šebovú a Juraja Kemku.

Krištáľové krídlo po 19. raz ocení významné osobnosti kultúrnej, vedeckej i umeleckej sféry. Ocenenia sú v kategóriách divadlo a audiovizuálne umenie, filantropia, hospodárstvo, hudba, medicína a veda, publicistika a literatúra, rock pop jazz, šport a výtvarné umenie.

Mimoriadnym je ocenenie za celoživotné dielo, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla. Mimoriadnu cenu si v tomto ročníku prevezmú zakladateľka Národného hemofilického centra Angelika Bátorová a člen legendárnej hudobnej skupiny Elán Jozef Ráž. Minulý rok si túto cenu odniesli najvýznamnejšia slovenská šľachtiteľka odrôd vína Dorota Pospíšilová a kňaz Anton Srholec, ktorý len pred pár dňami podľahol vážnej chorobe.

Okrem oceňovania osobností sa organizátori musia postarať aj o umelecký zážitok z galavečera. Každý rok sa snažia priniesť niečo nové a veľký dôraz kladú na hostiteľov galavečera. Nadchádzajúci 19. ročník uvedú herci Zuzana Šebová a Juraj Kemka, ktorých si verejnosť spája predovšetkým s humornými reláciami.

„Krištáľové krídlo samo osebe je vnímané ako vážna udalosť plná významných osobností, preto sa podujatie snažíme trochu odľahčiť programom. Dôležitou súčasťou sú práve hostitelia galavečera. Každý rok trochu riskujeme, ale zatiaľ sa nám to vypláca. Verím, že Zuzka a Juraj túto úlohu zvládnu bez problémov a potešia aj televíznych divákov,“ vysvetľuje výber moderátorov organizátorka Mária Vaškovičová.

O laureátoch Krištáľového krídla za rok 2015 sa rozhodne už 24. januára o 21.10 na televíznej Jednotke. O nominovaných osobnostiach sa verejnosť môže dozvedieť viac na webovej stránke kristalovekridlo.sk. TASR informovala PR manažérka podujatia Katarína Srkala.