Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Krištáľové krídlo opäť hľadá tých najlepších medzi výnimočnými

Krištáľové krídlo hľadá svojich laureátov Foto: Krištáľové krídlo

Do 31. októbra môže svojho favorita navrhnúť aj široká verejnosť.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Prípravy jubilejného 20. ročníka Krištáľového krídla sú v plnom prúde. Krištáľové krídlo hľadá osobnosti, ktoré v roku 2016 zaznamenali výnimočné počiny. Do 31. októbra môže svojho favorita navrhnúť aj široká verejnosť. Stačí vyplniť online formulár na webovej stránke kristalovekridlo.sk.

Porota 20. ročníka Krištáľového krídla zasadla na slávnostnom stretnutí v stredu 28. septembra, kde porotcovia prediskutovali kritériá stanovené štatútom. Jednotlivé odborné poroty aj tento rok prešli menšími zmenami, ich členmi sa stalo aj pár porotcovských nováčikov. Novými členmi sú scenárista a režisér Nikita Slovák, herečka Zuzana Šebová, režisér a spisovateľ Silvester Lavrík, šéfredaktorka Plus 7 dní Nancy Závodská, generálna riaditeľka Keis Media Elena Kráľovenská, či operný spevák a minuloročný laureát Štefan Kocán.

Predseda Veľkej poroty Gabriel Csollár uviedol: „Prestíž Krištáľového krídla je založená na prestíži porotcov, ktorí patria medzi výnimočné osobnosti rôznych oblastí života na Slovensku. Noví porotcovia pôsobia ako svieži vietor svojimi novými nápadmi a námetmi.

Zo zaslaných návrhov porotcovia vyberú tri finálové nominácie v jednotlivých kategóriách. Laureáti 20. ročníka Krištáľového krídla budú vyhlásení na slávnostnom galavečere, ktorý sa uskutoční 29. januára 2017 v novej budove SND. V priamom prenose ho odvysiela Jednotka RTVS.

Krištáľové krídlo za rok 2015 si odniesli významné slovenské osobnosti, ako napríklad Matej Tóth, Štefan Kocán, Igor Lacík, Szidi Tobias alebo Ivan Pavle. Mimoriadnu cenu za celoživotné dielo získali Angelika Bátorová a Jožo Ráž. Počas 20 rokov existencie sa ocenenie Krištáľové krídlo etablovalo ako uznávaný indikátor kvality.

Cieľom Krištáľového krídla je poukázať každý rok na uznávané osobnosti a ich počiny v spoločenskom, kultúrnom či hospodárskom živote na Slovensku,“ povedala autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová. Ocenenie Krištáľové krídlo sa udeľuje v deviatich kategóriách - Výtvarné umenie, Divadlo a audiovizuálne umenie, Hospodárstvo, Medicína a veda, Publicistika a literatúra, Šport, Hudba, Rock pop jazz, Filantropia - a tiež bude udelená aj Mimoriadna cena. Výber nominácií je založený na návrhoch, ktoré verejnosť môže posielať do 31. októbra 2016. V priebehu 20 rokov trvania Krištáľového krídla bolo viac ako 600 nominovaných osobností, z nich 202 ocenených osobností Slovenska, o ktorých rozhodovalo viac ako 120 porotcov.

Informáciu pre TASR poskytla PR manažérka Ivana Lojan Pástorová.