Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

BIB už polstoročie ovplyvňuje kvalitu detských kníh vo svete

Slávnostne odovzdávanie cien a otvorenie 25. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava – BIB 2015 v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí. Na snímke vľavo minister kultúry SR Marek Maďarič a ilustrátor a učiteľ z Veľkej Británie Piet Grober, ktorý prevzal hlavnú cenu Grand Prix za Lauru Carlin z Veľkej Británie. V Bratislave 4. septembra 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

BIB sa už polstoročie koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) a s podporou Ministerstva kultúry SR. Bibiana je jeho hlavným organizátorom.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Už 25. ročník medzinárodného podujatia Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) dnes slávnostne otvorili v historickej budove Slovenského národného divadla v hlavnom meste SR. BIB sa už polstoročie koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) a s podporou Ministerstva kultúry SR. Bibiana je jeho hlavným organizátorom.

"Už viackrát som bol na otvorení tohto podujatia, ale teraz je to slávnostnejšie. Slovensko je vyspelá kultúrna krajina, organizujú sa tu rôzne podujatia. Z nich BIB má svetovú prestíž aj pre dlhú tradíciu a tie roky sa podpísali pod kvalitu v špecifickej oblasti, akou je súťažná výstava originálov ilustrácie detských kníh. Je to aj zásluhou troch osobností, ktoré stáli pri zrode, a to Dušan Roll, Miroslav Cipár a Albín Brunovský. Dovolím si poďakovať organizátorom a ďalším, ktorí sa zaslúžili o to, že z BIB vyrástol kultúrny fenomén a prestížna značka vo svete," uviedol v príhovore minister kultúry Marek Maďarič.



Aj vedúca výkonného úradu UNESCO pre kultúru Lynne Patchett vyzdvihla dlhoročné organizovanie BIB, ktoré má rovnaké poslanie, a to podporovať kreativitu, vzdelanie, chrániť rôznorodosť kultúry či slobodu prejavu. "Som rada, že som na týchto jubilejných oslavách detských kníh. UNESCO je hrdé, že môže byť partnerom bienále od začiatku. BIB rástlo a zasahovalo širšiu a širšiu verejnosť. Jeho účastníci sú ambasádormi svojich krajín v šírení najčarovnejšej formy kultúry pre deti," povedala Lynne Patchett.

S príhovormi vystúpili viacerí účastníci z rôznych krajín a  medzinárodných inštitúcií. Niektorí si prevzali ocenenie za dlhodobú spoluprácu. Tiež bolo udelených 11 prestížnych cien za ilustrácie jednotlivcom a ďalšie pre vydavateľstvá kníh.

Na 25. ročníku BIB súťaží rekordný počet 355 ilustrátorov z 50 krajín, ktorí zaslali 2426 ilustrácií a 441 obrázkových kníh pre deti. Svojou tvorbou sa zúčastňujú výtvarníci z Brazílie, Čile, Ghany, Guatemaly, Južnej Afriky, Palestíny, Sýrie či USA. Okrem Slovenska plný možný počet 15 súťažiacich ilustrátorov využili ČR, Čína, Dánsko, Holandsko, Irán, Japonsko, Južná Kórea, Lotyšsko, Mexiko, Rakúsko, Slovinsko a Španielsko.

K BIB vydala známku Slovenská pošta. Jej motívom je ilustrácia Dušana Kállaya z knihy Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carolla, ktorá získala Grand Prix na 9. ročníku BIB v roku 1983. Dušan Kállay je jediný slovenský výtvarník, ktorý má toto najvyššie ocenenie. So známkou vyšla obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom mesta Bratislava. Motívmi prítlače FDC a FDC pečiatky sú ďalšie detaily ilustrácií z uvedenej knihy. Autorom grafickej úpravy známky, FDC a jej pečiatky je akademický maliar Vladislav Roztoka. Autorom líniovej rozkresby a rytiny FDC je Ľubomír Žatec.

Okrem súťažnej výstavy ilustrácií v Dome umenia v centre Bratislavy sú tam individuálne výstavy držiteľov Grand Prix z 24. ročníka BIB, laureátov vlaňajšej Ceny Hansa Christiana Andersena a iných ocenených umelcov. Možno tam spoznať aj Projekt alternatívneho vzdelávania v Južnej Afrike PRAESA, ktorý v tomto roku získal Pamätnú cenu Astrid Lindgrenovej za podporu čítania a literatúry pre deti a mládež.



V Bibiane sú štyri súvisiace výstavy a jedna na Západnej terase Bratislavského hradu. V programe je dvojdňové (5.-6.9.) sympózium s názvom Ako BIB za polstoročie ovplyvnilo podobu obrázkovej detskej knihy. V Dome umenia sú plánované pre detské kolektívy tvorivé aktivity, predstavenie Bratislavského bábkového divadla Škôlkohra a iné podujatia. Workshop Albína Brunovského na tému Premena bude pre desať zahraničných mladých výtvarníkov v kaštieli v Mojmírovciach pod vedením akademického maliara Igora Piačku od 6. do 11. septembra.

Na snímke víťaz najvyššej kategórie Zlaté jablko Javier Zabala zo Španielska. V Bratislave 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica


Na snímke vľavo generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker, ktorý predstavil novú poštovú známku pri príležitosti BIB. V Bratislave 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica


Na snímke víťazka najvyššej kategórie Zlaté jablko Elena Odriozola zo Španielska. V Bratislave 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica


Slávnostne odovzdávanie cien a otvorenie 25. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava – BIB 2015 v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí. V Bratislave 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica


Slávnostne odovzdávanie cien a otvorenie 25. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava – BIB 2015 v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí. V Bratislave 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica