Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Časopis Pamiatky a múzeá udelil výročné ceny za rok 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

V kategórii publikácia bol ocenený titul 20 rokov s pamiatkami, ktorý vznikol na pôde Krajského pamiatkového úradu Žilina.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá spoločne s jeho vydavateľmi Slovenským národným múzeom (SNM) a Pamiatkovým úradom SR udelili v stredu výročné ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti kultúrneho dedičstva SR za rok 2022. Udelených bolo celkovo sedem výročných cien. Na laureátov cien za minulý rok dostala redakcia celkovo 127 nominačných návrhov.

Cenu v kategórii objav/nález/akvizícia získal objav pilierov rímskeho mosta v Dunaji zo záveru 3. alebo 4. storočia, ktorý sa podaril na mieste rímskeho tábora v Iži pri Komárne. Most predstavoval prepojenie s materským táborom Brigetio (v súčasnosti Szőny v Maďarsku). Jeho existencia na hranici Rímskej ríše s barbarikom je podľa odborníkov v európskom meradle z najvýznamnejších nálezov na území Slovenska za posledné roky.

V kategórii expozícia/výstava bola ocenená výstava Nevrátené. Roztratené predmety po rodine Andrássy z pôvodného mobiliára kaštieľa v Humennom. Verejnosti predstavila povojnové osudy predmetom zo sídla šľachtického rodu Andrášiovcov na základe rozsiahleho provenienčného výskumu vo viacerých inštitúciách.

V kategórii publikácia bol ocenený titul 20 rokov s pamiatkami, ktorý vznikol na pôde Krajského pamiatkového úradu Žilina.

V kategórii obnova/adaptácia uspela komplexná obnova trakčnej meniarne v Hornom Smokovci. Táto národná kultúrna pamiatka bola do prevádzky spustená v roku 1912 a dodnes je funkčnou súčasťou Tatranskej elektrickej železnice a významným predstaviteľom industriálnej architektúry na území Slovenska.

V kategórii reštaurovanie uspel projekt obnovy interiéru a exteriéru Kostola sv. Jána Krstiteľa v Liptovskom Jáne. Jeho súčasťou bolo aj reštaurovanie vzácneho mobiliáru a osadenie nájdeného pastorfória.

V kategórii podujatie bolo ocenené zorganizovanie stretnutia potomkov šľachtických rodín na hrade Ľubovňa vlani v júli. Išlo o potomkov majiteľov hradu Ľubovňa z rokov 1593 - 1944.

V kategórii audiovízia/multimédiá bola ocenená populárno-náučná diskusia RTVS SK Dejiny.

Výročné ceny za úspešné projekty a aktivity pamäťových inštitúcií, občianskych združení, cirkví či neziskových organizácií a jednotlivcov boli udelené po 32. raz. Odovzdávanie cien laureátom je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku.