Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Čerstvá držiteľka Českého leva uviedla v Bratislave Chvilky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Parkanová nakrúcala film zachytávajúci aktuálne témy - rozpad rodiny, nefunkčnosť medziľudských a partnerských vzťahov, hrdinku túžiacu po zázemí.

Bratislava 25. marca (TASR) - Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest (20. - 26. 3.) uviedol v pondelok v bratislavskom Kine Lumiére slávnostnú premiéru filmu Chvilky. Česko-slovenský film nakrútila režisérka a scenáristka Beata Parkanová. V hlavnej úlohe jej celovečerného autorského i režijného debutu hra čerstvá držiteľka Českého leva Jenovéfa Boková, ktorá sošku získala cez víkend práve za herecký výkon v Chvilkách. Ďalej účinkujú Jaroslava Pokorná, Viktor Tauš, Alena Mihulová, Martin Finger, Lenka Vlasáková. Slovensko v hereckom obsadení zastupuje Marek Geišberg.

Anežka je mladá žena, ktorá si želá, aby mala so svojou rodinou i partnermi dobrý a pokojný vzťah, a to aj za cenu, že ona sama ustúpi a bude sa vyhýbať prípadným nedorozumeniam a sporom. Neuvedomuje si však, že onen pomyselný pokoj je len tichom pred búrkou, ktorá musí skôr či neskôr prísť. Film Chvilky rozpráva príbeh o základných situáciách, vzťahoch a emóciách, ktoré postretajú každého človeka, sú mu dôverne blízke a známe. Rozpráva o láske, bolesti, oddanosti, ale aj o nádeji, že človek dokáže svoje zranenia premeniť na silu. Debutujúca režisérka a scenáristka Beata Parkanová v filme citlivo zachytáva nástrahy rodinného života, ktorý komentuje s humorom, pochopením a nezvyčajne vyvinutým citom pre situácie.

"Anežka je dosť komplikované dievča, ktoré je stratené v tom, čo chce. Hrozne sa rozdáva pre ostatných ľudí, pre svoju rodinu, ale zabúda na toho najdôležitejšieho človeka - na samú seba," povedala pre TASR Jenovéfa Boková. Hudobníčku a herečku si režisérka vybrala bez kastingu. "Pretože vraj mám v sebe život, oheň, niečo, čo ona potrebovala. Vzhľadom na to, že Anežka celú dobu na plátne veľa nerobí, je to len také pozeranie, všetko sa odohráva v jej vnútri, potrebovala niekoho, kto to zahrá očami," poznamenala na margo svojej filmovej hrdinky, s ktorou vraj nemá veľa spoločného: "Som úplne iná, hovorím, čo si myslím, ona ticho trpí a nedokáže si pomôcť. Ja som sa v živote rozhodla, že si nebude robiť veci, ktoré sú mi nepríjemné. V tom sme iné, ale empatiu voči ostatným ľuďom máme podobnú."

Podľa slov režisérky bola 26-ročná Jenovéfa Boková prvou voľbou na postavu mladej ženy, ktorá nevie vyjadriť svoje emócie a snaží sa udržať pokoj vo vzťahoch z blízkymi, a to i za cenu sebapotlačenia. Parkanovej hral do kariet aj fakt, že Boková je hudobníčka a hrá na husle, podobne ako jej filmová protagonistka. "Hra na husle predstavuje niečo, čo je len Anežkino, čo patrí len jej, je to jej láskou, talentom, napĺňa ju to. A rovnako tak to má aj Jenovéfa, to sa prosto šťastne stretlo," poznamenala k Bokovej, ktorá takmer "nezlezie" z plátna, divák je s ňou neustále. "Myslím si, že Jenovéfa Boková je herečka s darom tajomstva, ktoré vás priťahuje a púta," vyhlásila Parkanová.

Chvilky sú podľa režisérky do istej miery autobiografický film: "Asi nie tak v konkrétnych situáciách, ako skôr v pocitoch a nastavení hlavnej hrdinky Anežky, ktorému rozumiem, ktoré veľmi dobre poznám. Aj ja som dlhú dobu dávala prednosť potrebám ľudí v mojom okolí pred tými vlastnými," hovorí Parkanová k titulu, ktorému predchádzal jej krátky študentský film Chvilky, zachycujúci dievčenskú hrdinku a jej babičku.

Parkanová nakrúcala film zachytávajúci aktuálne témy - rozpad rodiny, nefunkčnosť medziľudských a partnerských vzťahov, hrdinku túžiacu po zázemí, na Vysočine. "Keďže mi Anežka svojím naturelom prišla ako žena z Vysočiny, film som umiestnila aj do tohto kraja, z ktorého sama pochádzam," vysvetlila 34-ročná autorka snímky, ktorú uviedol 53. ročník MFF Karlove Vary v súťaži Na východ od Západu. Film "o základných vzťahoch, láske, bolesti a nádeji" podľa jeho režisérky vyvoláva v divákoch túžbu rozprávať sa o ňom, o sebe, o svojich vzťahoch: "Je to film, po ktorého konci niečo ďalšie začína. To som si priala, aby Chvilky dokázali, a na diskusiách po projekciách som si mohla overiť, že sa to deje."