Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Akí ľudia sa dostali k moci po Nežnej revolúcii? Dozviete sa v SND

Na snímke herec Alexander Bárta počas tlačovej konferencie tvorcov pripravovanej premiéry pôvodnej hry Jiřího Havelku "Elity" napísanej na objednávku Činohry SND v Bratislave 29. marca 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Inscenácia Elity je snaha podať verný psychologický portrét ľudí, ktorí sa počas Nežnej revolúcie dokázali ako prví zorientovať v novom spoločenskom zriadení.

Bratislava 29. marca (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 1. a 2. apríla v sále činohry novej budovy premiéru inscenácie Elity. Hra bola napísaná na objednávku Činohry SND, pod autorstvom je podpísaný Jiří Havelka a kolektív.

Režisérom inscenácie je Jiří Havelka, dramaturgmi Miriam Kičiňová a Daniel Majling, scénu navrhla Lucia Škandíková, kostýmy Tereza Kopecká, hudbu skomponoval Vladimír Šarišský. V inscenácii účinkujú Richard Stanke, Dano Heriban, Alexander Bárta, Emil Horváth, Táňa Pauhofová, Emília Vášáryová, Richard Autner, Dávid Uzsák a ďalší umelci.



Je koniec socializmu. Aj na straníckych schôdzach sa už otvorene hovorí o potrebe integrovať do socialistického hospodárstva prvky trhovej ekonomiky. Udalosti vo východnom Nemecku a Maďarsku naznačujú pohyby v politickom usporiadaní východnej Európy. A v podnikoch zahraničného obchodu, prognostických ústavoch či v kanceláriách štátnej bezpečnosti čakajú zatiaľ na svoju šancu noví ľudia. Sú pragmatickí, ovládajú jazyky, na rozdiel od svojich spoluobčanov poznajú trhovú ekonomikou, majú kontakty na zahraničných podnikateľov a prehľad o konkurencieschopnosti domácich podnikov. O 25 rokov ovládajú a de facto vlastnia krajinu. Inscenácia Elity je snaha podať verný psychologický portrét ľudí, ktorí sa počas Nežnej revolúcie dokázali na základe svojho postavenia, prístupu k informáciám, no v neposlednom rade aj vďaka svojmu vzdelaniu a znalosti jazykov ako prví zorientovať v novom spoločenskom zriadení. V akých inštitúciách sa formovalo ich myslenie? Aký je ich morálny profil či politické presvedčenie?

Inscenácia Elity je zamyslením sa nad podstatou moci. Pôjde o prvú spoluprácu uznávaného českého režiséra vyhranenej poetiky Jiřího Havelku s Činohrou SND.

„Celé sa to začalo oslovením dramaturgie a nadhadzovaním politických tém. Hľadali sme, kde sa stretneme, kde to bude zaujímavé pre nich aj pre mňa, kde sme sa najviac stretli. Nie nad konkrétnymi kauzami z 90. rokov, pri ktorých som mal pocit, že už sú spracované a zmapované. Ale začal nás zaujímať príbeh snahy ešte za Československa vysporiadať sa s dobou komunizmu, výsledkom sú Elity, kde sme začínali s textom, ktorý sme dávali trištvrte roka dohromady,“ uviedol na dnešnom stretnutí s médiami hosťujúci spoluautor a režisér Jiří Havelka.



„Niekedy musí človek robiť veľmi malé kompromisy, do ktorých nie ani tak celkom vidieť, ale je veľmi dobre rozumieť, prečo, za akých okolností to urobí a čo to znamená pre prítomnosť. Akonáhle sa niekto snaží ako keby zrelativizovať svoje minulé rozhodnutia, tak je možno otázne, aký je jeho morálny kredit. Vyvoláva to veľmi veľa otázok a zanecháva ešte viac otáznikov,“ povedala pre TASR dramaturgička Miriam Kičiňová.