Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Film Učiteľka získal na festivale v španielskom Gijóne dve ceny

Na archívnej snímke herečka Zuzana Mauréry. Foto: TASR/Štefan Puškáš

K oceneniu Najlepší ženský herecký výkon na MFF Karlove Vary pribudli cez víkend v španielskom Gijóne dve ďalšie festivalové ceny pre slovenských tvorcov - Michala Novinského a Juraja Fábryho.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Slovensko-český film Učiteľka oslavuje ďalšie medzinárodné úspechy. K oceneniu Najlepší ženský herecký výkon na MFF Karlove Vary pribudli cez víkend v španielskom Gijóne dve ďalšie festivalové ceny pre slovenských tvorcov - Michala Novinského a Juraja Fábryho. V poradí 54. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Gijóne, akreditovaný súťažný festival zameraný na mladého diváka, sa uskutočnil od 19. do 26. novembra.

Slovensko-českému filmu Učiteľka, ktorý na festivale osobne uviedol jeho režisér Jan Hřebejk, udelila medzinárodná porota dve ocenenia v oficiálnej súťaži hraných filmov zostavenej z 15 snímok z celého sveta. Architekt filmu Juraj Fábry získal Cenu Gila Parronda, pomenovanú po 95-ročnej legende španielskeho filmu, architektovi a výtvarníkovi, ktorý má na konte dvoch Oscarov a je stále aktívny. Cenu za hudbu, ktorá na festivale štandardne nie je udeľovaná, získal Michal Novinski, hudobný skladateľ známy hlavne ako autor filmovej a divadelnej hudby.

Film Učiteľka, ktorý vznikol v produkcii spoločností PubRes a Offside Men, v koprodukcii s RTVS a Českou televíziou a s podporou Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie, vstúpil v minulom týždni do distribúcie v USA. Príbeh zasadený do roku 1983 o učiteľke, ktorá si podrobuje rodiny žiakov a manipuluje celým okolím, práve vyšiel na Slovensku a v Českej republike na DVD.

TASR informovala Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes.