Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Moskve založili Spoločnosť Ľudovíta Štúra

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Členmi sa stali pedagógovia, doktorandi a vedecko-výskumní zamestnanci Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova a Ruskej akadémie vied.

Bratislava 12. júna (TASR) - Na pôde Slovenského inštitútu v Moskve vznikla začiatkom júna Spoločnosť Ľudovíta Štúra. TASR o tom informoval Martin Braxatoris, zakladajúci člen spoločnosti a lektor slovenského jazyka a kultúry na Moskovskej štátnej univerzite M. V. Lomonosova.

Členmi sa stali pedagógovia, doktorandi a vedecko-výskumní zamestnanci Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova a Ruskej akadémie vied. "Chceme popularizovať slovenskú kultúru a literatúru a tvorbu jej predstaviteľov," uviedol Braxatoris. Za nosnú aktivitu označil každoročné vydávanie almanachu Devín, obsahovať má odborné a umelecké texty týkajúce sa nielen štúrovskej generácie, ale aj slovenskej kultúry vo všeobecnosti.

Predsedníčkou spoločnosti sa stala profesorka Alla Germanovna Maškovová (Filologická fakulta Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova), podpredsedníčkou Ľudmila Fjodorovna Širokovová (Ústav slavistiky Ruskej akadémie vied).