Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Muzikálový festival Jozefa Bednárika v Brusne zverejnil progrogram

V roku 1943 sa narodil Felix Slováček, Zlín, všestranný muzikant, skladateľ a dirigent. Študoval na konzervatóriu v Kroměříži a brnenskej JAMU. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Terasa muzikálovej slávy Jozefa Bednárika bude aj tento rok pod odborným dohľadom muzikanta Felixa Slováčka a vystúpi v rámci neho mnoho osobností.

Bratislava/Brusno 21. júla (TASR) - Terasa muzikálovej slávy Jozefa Bednárika v brusnianskych kúpeľoch je pripravená na program deviateho ročníka muzikálového festivalu, ktorý sa uskutoční 20. augusta. Aj tento rok bude pod odborným dohľadom muzikanta Felixa Slováčka a vystúpi v rámci neho mnoho osobností. Hlavnou hviezdou bude Vašo Patejdl, úspešný autor filmovej a muzikálovej hudby. K tradičným sprievodným programom tento rok navyše pribudne stála výstava osobných vecí režiséra Jozefa Bednárika.

Muzikálový festival Jozefa Bednárika je na Slovensku jediný svojho druhu. Už deväť rokov prináša prehľad o súčasnej i minulej tvorbe prevažne muzikálových melódií. Návštevníci si o 16. hodine budú môcť vypočuť galakoncert víťazov minulých ročníkov súťaže Muzikálový talent. Po približne hodine scénu ovládnu najkrajšie rozprávkové melódie. Čarovným svetom, kde dobro vždy zvíťazí, návštevníkov povedie Majo Labuda. V pásme Zaspievam vám rozprávku, postupne predstaví Felixa Slováčka, Natáliu Hatalovú, Tomáša Majlatha, Romana Poláčika či Petra Makranského.

Nasledovať bude polhodinový blok Juraja Hrčku, Aleny Pajtinkovej, Martina Šalachu, Romana Poláčika a Juraja Ďuriša z Divadla Andreja Bagara v Nitre s piesňami z najznámejších muzikálov, ktoré má toto divadlo vo svojom repertoári. Na podujatí bude mať premiéru aj trojica Darius Kočí, Peter Makranský a Mirka Partlová. V programe Trio Star zaspievajú muzikály, tentoraz z konkurenčného stánku - bratislavskej Novej scény. Do repertoáru zaradili aj hit Tri slová z televíznej rozprávky Neberte nám princeznú. Vrcholom podujatia bude koncert Vaša Patejdla. Repertoár zostaví špeciálne z melódií tohto žánru, takže zaznejú aj všetky slávne hity z filmov Fontána pre Zuzanu.

Súčasťou Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika budú aj sprievodné podujatia, na ktoré sú už návštevníci zvyknutí. Aj tento rok tu ocenia niekoľko osobností. Konkrétne mená však hlavný organizátor Ján Kubiš drží zatiaľ v tajnosti. "Jožko Bednárik vymyslel, že za prínos muzikálovej tvorbe budeme oceňovať nielen umelca, ale aj inštitúciu cenou Brusnianska brusnica, skrátene Bru Bru. Samozrejme, ďalšie meno pribudne aj na Tabuľu slávy," uviedol pre médiá.

Veľkým lákadlom priaznivcov Jozefa Bednárika bude aj stála výstava jeho osobných vecí. Vďaka jeho súrodencom budú môcť návštevníci nahliadnuť do rukopisov majstra a vidieť veci, ktoré boli jeho súčasťou. Sú medzi nimi šál, okuliare či neodmysliteľná taštička, ktorú nosieval na hrudi.

TASR informoval PR manažér podujatia Erik Kollárik.