Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na návštevu knižnice je tento týždeň o dôvod viac

Ilustračná snímka. Foto: Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Týždeň slovenských knižníc sprevádza v tomto roku motto "Knižnice pre všetkých", jeho ambasádorom je člen Činohry Slovenského národného divadla Ján Gallovič.

Bratislava 13. marca (TASR) - Oddnes až do nedele (19.3.) sa koná 18. ročník Týždňa slovenských knižníc. Jeho súčasťou je množstvo sprievodných podujatí.

"Cieľom Týždňa slovenských knižníc je už tradične zviditeľniť knižnice ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, ktoré plnia nezastupiteľnú úlohu v rozvoji znalostnej spoločnosti," pripomenula Emília Antolíková, predsedníčka Slovenskej asociácie knižníc, ktorá je spolu so Spolkom slovenských knihovníkov a knižníc organizátorom podujatia.

Týždeň slovenských knižníc sprevádza v tomto roku motto "Knižnice pre všetkých", jeho ambasádorom je člen Činohry Slovenského národného divadla Ján Gallovič.

Séria podujatí štartuje dnes o 13.00 h v dvorane Evanjelického kolégia v Prešove, kde sa nachádza najstaršia a najrozsiahlejšia historická knižnica v tomto meste Prešov. Začiatok kampane je spojený s odovzdaním ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK 2016 za aktívnu činnosť knižnice, resp. prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu v predchádzajúcom roku.

Informácie o podujatiach, ktoré knižnice rámci Týždňa slovenských knižníc organizujú, možno nájsť na www.sakba.sk a na celoslovenskom knihovníckom portáli www.infolib.sk.

Na Slovensku je evidovaných takmer 4000 registrovaných knižníc, v ich fondoch sa nachádza skoro 40 miliónov zväzkov kníh.