Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Oravskí školáci spoznajú slovenskú gajdošskú kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom organizátorov je podľa neho najmä prezentovať a propagovať tradičné kultúrne symboly, a tým propagovať a popularizovať nielen gajdy, ale i ďalšie lokálne kultúrne atribúty.

Dolný Kubín 7. septembra (TASR) - Sériou desiatich výchovných koncertov o gajdách sa snaží Oravské kultúrne stredisko so sídlom v Dolnom Kubíne podporiť slovenskú gajdošskú kultúru ako významný tradičný kultúrny symbol, ktorý bol na sklonku roka 2015 zapísaný do svetového zoznamu nehmotnej kultúry UNESCO.

V rámci projektu s názvom Gajdošská vandrovka sa počas septembra deti zo základných škôl v Oravskej Jasenici, Oravskej Lesnej, Beňadove, Rabči, Zubrohlave, Bobrove, Rabčíc a Novote pútavou a edukatívnou formou zoznámia s fenoménom gajdošskej kultúry a s ďalšími pastierskymi ľudovými hudobnými nástrojmi.

"Žiaci zistia z akých materiálov tieto nástroje sú a ako sa na nich hrá. Pripravené sú multimediálne ukážky a mladí muzikanti si budú môcť gajdy, píšťalky, fujary, okaríny či drumble i sami vyskúšať," povedal pre TASR riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.

Cieľom organizátorov je podľa neho najmä prezentovať a propagovať tradičné kultúrne symboly, a tým propagovať a popularizovať nielen gajdy, ale i ďalšie lokálne kultúrne atribúty. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.