Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pred kostolom v Poprade vystavujú unikát z 15. storočia

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Obraz je vzácny tým, že pretrval toľké stáročia a je vo veľmi dobrom stave, keďže ho reštauroval jeden z najvýznamnejších maliarov a zároveň aj reštaurátorov, ktorí žili v podtatranskej oblasti.

Poprad 8. augusta (TASR) – Pred Kostolom sv. Egídia v Poprade vystavujú repliku obrazu Madony z Popradu z roku 1484. Podľa riaditeľky Tatranskej galérie Anny Ondrušekovej sa originál obrazu nachádza v Slovenskej národnej galérii (SNG) v Bratislave.

"Obraz je vzácny tým, že pretrval toľké stáročia a je vo veľmi dobrom stave, keďže ho reštauroval jeden z najvýznamnejších maliarov a zároveň aj reštaurátorov, ktorí žili v podtatranskej oblasti, Peter Kern z Liptovského Mikuláša. Po jeho reštaurovaní sa z jeho dielne dostal prevodom v roku 1957 do SNG," priblížila Ondrušeková. Dielo pochádza z okruhu tvorby levočských maliarov.

"Okrem zbožného zobrazenia Márie sú zaujímavé aj ďalšie okolité detaily maľby, ako je zátišie, kde autor zobrazuje motív čerešne, papagája a knihy," opísala riaditeľka galérie. Podľa jej slov obraz z 15. storočia je vzácny nielen v regióne pod Tatrami, ale i celkovo v slovenskom výtvarnom umení.

Históriu obrazu, ktorého replika je umiestnená pred vchodom do Kostola sv. Egídia, si môžu prečítať aj zahraniční turisti. Popis je okrem slovenčiny aj v nemčine a angličtine. Replika vznikla nanesením obrazu na hliníkovo-oceľovú platňu, aby vydržal rôzne klimatické podmienky. „Poprad bol z mestských štvrtí v minulosti menej zaznávaný, hovorilo sa, že nemá históriu. Tu je jasný dôkaz, že história tu bola a ľudia tu fungovali," doplnil podpredseda občianskeho združenia Pre mesto Ondrej Kavka.