Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor vystúpi na festivale Petra Dvorského

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Program záverečného koncertu festivalu bude patriť dielam Wolfganga Amadea Mozarta.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Slovenský filharmonický zbor (SFZ) vystúpi v sobotu 19. augusta na Medzinárodnom hudobnom festivale Petra Dvorského. V poradí 25. ročník podujatia sa koná od 5. do 19. augusta v Jaroměřiciach nad Rokytnou na Morave. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF) Martina Tolstova.

Program záverečného koncertu festivalu bude patriť dielam Wolfganga Amadea Mozarta. "Na úvod zaznie Malá nočná hudba KV 525 a koncert, ale aj tohtoročný festival uzavrie Mozartovo Rekviem d mol KV 626," spresnila ku koncertu, ktorý zaznie pod taktovkou Leoša Svárovského v interpretácii Moravskej filharmónie Olomouc, SFZ a štyroch sólistov. Tými sú Marta Chila Reichelová, soprán, Lucia Hilscherová, alt, Jaroslav Březina, tenor, Jiří Brückler, bas.

"Mozartovo Rekviem patrí medzi jedno z najslávnejších diel svetovej hudobnej literatúry. Je posledným z jeho 626 opusov, ktoré počas svojho krátkeho života skladateľ skomponoval," uvádza SF k dielu, na ktorom autor pracoval pred svojou smrťou v roku 1791. Filharmónia pripomína, že Mozart dokončil prvé dve časti diela, z ostatných sa zachovali skice, ktoré podľa Mozartových poznámok dokončil jeho žiak Franz Xaver Süssmayr. "Koncert festivalu v ´Moravskom Versailles´ sa začne o 20.30 h v zámockej záhrade," avizuje SF.