Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Slnko v sieti špeciál vzdá poctu dejinám slovenského filmu

Na snímke humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica si preberá cenu za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre počas slávnostného odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti 9. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Posledný 10. ročník národných filmových cien Slnko v sieti sa niesol v duchu osláv filmu a umenia. O ocenenie za rok 2019 sa uchádzalo 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných snímok.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenské národné filmové ceny Slnko v sieti sa tento rok výnimočne premenia na Slnko v sieti špeciál, aby vzdali poctu dejinám nášho filmu. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) si historické výročie pripomenie na jeseň. TASR o tom za organizátorov informoval Radomír Brhlík.

Udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti za rok 2020 sa prezídium SFTA pre pretrvávajúcu pandémiu rozhodlo spojiť s oceňovaním za rok 2021. Tento ceremoniál sa uskutoční počas apríla budúceho roka.

Hoci sa tento rok súťažný ročník "slovenských Oscarov" neuskutoční, organizátori národných filmových cien nechcú prerušiť kontinuitu prezentácie slovenských filmov. Pri príležitosti 100. výročia od uvedenia prvého slovenského celovečerného filmu Jánošík plánujú priniesť výnimočný program, ktorý divákom priblíži významné míľniky slovenskej kinematografie za posledných 100 rokov. "Slnko v sieti špeciál okrem toho predstaví filmy, na ktoré sa diváci môžu tešiť už na jeseň 2021," dodal Brhlík.

Posledný 10. ročník národných filmových cien Slnko v sieti sa niesol v duchu osláv filmu a umenia. O ocenenie za rok 2019 sa uchádzalo 24 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných snímok. Slávnostnému večeru v bratislavskej Starej tržnici dominovali film Amnestie so ziskom šiestich ocenení a snímka Nech je svetlo, ktorá uspela v piatich kategóriách vrátane titulu najlepší hraný film. Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevzal humorista, herec a spisovateľ Milan Lasica.