Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Štátne divadlo Košice uvedie v novej sezóne desať premiér

Ilustračná snímka. Foto: bARSdobrýchýr

Diváci sa môžu tešiť na návrat českej i svetovej klasiky, ale aj na slovenské premiéry súčasných autorov či nový autorský tanečný projekt z dielne choreografa a režiséra Ondreja Šotha.

Košice 25. júna (TASR) -Štátne divadlo (ŠD) Košice ponúkne v budúcej sezóne 2018/19 divákom opäť desať premiérových titulov – päť činoherných, tri operné a dva baletné. Diváci sa môžu tešiť na návrat českej i svetovej klasiky, ale aj na slovenské premiéry súčasných autorov či nový autorský tanečný projekt z dielne choreografa a režiséra Ondreja Šotha. "Rovnako sa môžu tešiť aj na známe režisérske osobnosti či renomovaných dirigentov," informoval tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič.

V prvej premiére novej sezóny sa 5. októbra po piaty raz vráti na javisko Historickej budovy ŠD Netopier, opereta kráľa viedenských valčíkov Johanna Straussa. Činohra začne s premiérami začiatkom novembra, keď po vyše 36 rokoch uvedie ikonickú českú klasickú veselohru Ladislava Stroupežnického Naši furianti v réžii Ľubomíra Vajdičku.

Na jeseň sa aj Štátne divadlo Košice pripojí k oslavám 100. výročia vzniku Československej republiky. Dňa 20. októbra sa v historickej budove divadla uskutoční koncert venovaný tomuto výročiu a zároveň pamiatke českého dirigenta Borisa Velata, dlhoročného šéfdirigenta košickej opery. K oslavám sa na konci novembra pripojí aj balet, ktorý uvedie nový autorský projekt z dielne choreografa a režiséra Ondreja Šotha s názvom Rodná zem. Na predstavení, ktoré bude oslavou rodnej zeme, slovenských aj českých tradícií, sa choreograficky budú podieľať aj Marek Šarišský a jubilujúci Juraj Kubánky, ktorý v tomto roku oslavuje 90. narodeniny. "Hlavným motívom novej tanečnej inscenácie je príbeh českej dievčiny a slovenského chlapca, s ktorých vzťahom nesúhlasia rodičia dievčiny, lebo ju chcú vydať za bohatého mládenca," uviedol Dohovič.

V novom roku sa môžu milovníci klasickej komédie tešiť na návrat slávneho Moliéra. Činohra uvedie prvýkrát v histórii divadla jeho Školu žien. Na február sa chystá slovenská premiéra pôvodnej hry Martina Čičváka Urna na prázdnom javisku. Do ponuky pribudne aj inscenácia romantickej drámy Mária Stuartová od Friedricha Schillera a adaptácia slávneho dánskeho filmu Andersa Thomasa Jensena Adamove jablká.

Z opier ponúkne nová sezóna tragédiu Otello od Giuseppe Verdiho a dielo autora Camille Saint-Saënsa - Samson a Dalila.

V polovici mája divadlo uvedie vynovené multimediálne predstavenie Ondreja Šotha M. R. Štefánik venované 100. výročiu tragickej smrti jedného zo zakladateľov československého štátu.