Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Tradíciu modrotlače v Moldave nad Bodvou prezentujú na výstave

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Jej súčasťou je aj miniatúrna modrotlačiarenská dielňa.

Moldava nad Bodvou 5. júla (TASR) – Tradíciu modrotlače v Moldave nad Bodvou prezentuje výstava Zahalená v modrom. Jej súčasťou je aj miniatúrna modrotlačiarenská dielňa. Ako pre TASR povedala hovorkyňa mesta Jana Kovácsová, sprístupnená bude do konca júla v priestoroch Infocentra.

Autorka libreta výstavy etnografka Ľudmila Mitrová približuje výrobu modrotlače a techniku reverznej tlače v historických súvislostiach, ale aj v už neznámych dobových pomenovaniach,“ povedala s tým, že výstava je doplnená aj o výsledky aktuálnej etnografickej štúdie Moniky Bodnár o modrotlačiaroch v Above. Súčasťou je tiež rodostrom modrotlačiarenského rodu Fink/ Finkey. „Dozvieme sa z neho napríklad to, že Finkeovci prišli do Moldavy zo Spišských Vlachov, že to boli evanjelici, že boli početnou a váženou rodinou, ktorá sa roztrúsila od New Yorku, cez Szatmárnémety až do dnešnej Pápy, kde doteraz sídli múzeum s fungujúcou modrotlačiarenskou dielňou,“ spresnila Kovácsová.

Proces výroby približujú na výstave miniatúrne kópie náradí. Z pôvodných vzorov - štočkov - zas vznikol fyzický aj digitálny vzorkovník. „Pre modrotlačiarenských majstrov to kedysi bolo niečo podobné ako dnešné katalógy firiem,“ vysvetlila s tým, že návštevníci si môžu okrem iného pozrieť aj zapožičané autentické zbierkové predmety z fondu Baníckeho múzea v Rožňave.

V priestoroch Infocentra je tiež pripravená popularizačná brožúra, prístupná je aj na mestskom webe či v infokiosku.

Výstavu zrealizovali s podporou Fondu malých projektov z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika- Maďarsko v rámci projektu Modrotlač - džínsovina monarchie. Následne poputuje do partnerského mesta Encs.