Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V sobotu sa začne po tretí raz Organový festival v Modre 2016

Na ilustračnej snímke nový organ v Kostole svätej Alžbety zo 17. storočia v obci Oravské Veselé 31. júla 2015. Foto: Oliver Ondráš

Organové recitály domácich aj zahraničných organistov zaznejú v rámci Organového festivalu v Modre, ktorý sa v meste uskutoční po tretí raz.

Bratislava/Modra 28. júla (TASR) - Organové recitály domácich aj zahraničných organistov zaznejú v rámci Organového festivalu v Modre, ktorý sa v meste uskutoční po tretí raz.

Otvárací koncert festivalu sa bude konať v sobotu 30. júla 2016 o 19.00 h v Rímskokatolíckom farskom kostole sv. Štefana Kráľa v Modre. V tomto chráme sa nachádza historický organ z roku 1875. Účinkovať bude francúzsky organový majster Fabrice Pitroice, ktorý je katedrálnym organistom mesta Narbonne. V jeho podaní si návštevníci vypočujú skladby J. S. Bacha, G. Muffata a F. Mendelssohna.

Súčasťou 0rganového festivalu Modra 2016 je päť koncertov, ktoré sa uskutočnia vždy v sobotu so začiatkom o 19.00 h v čase od 30. júla do 27. augusta 2016.

V poradí druhý festivalový koncert sa bude konať 6. augusta v Evanjelickom kostole v Modre. Predstaví sa na ňom nemecký hráč na panovej flaute Helmut Hauskeller z Berlína. Svoj program uvedie spoločne so slovenským organistom a organizátorom festivalov Stanislavom Šurinom.

V dňoch 13. a 20. augusta sa v kostole sv. Štefana Kráľa uskutočnia organové recitály francúzskeho majstra Gerarda Guillemota, ktorý uvedie diela J. S. Bacha, G. Frescobaldiho a ďalších a Karsteina Askelanda z Nórska (J. Haarklou, N. W. Gade, M. Reger, J. S. Bach, F. Mendelssohn, R. Schumann.)

Záverečný koncert festivalu 27. augusta v Evanjelickom kostole v Modre bude patriť dvom slovenským umelcom, trubkárovi Tiborovi Durdiakovi a organistovi a hudobnému skladateľovi z Nitrianskej diecézy Vladimírovi Kopcovi.

Informácie TASR poskytol slovenský organista a organizátor festivalov Stanislav Šurin.