Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Viedeň vzdala hold slovenskej opernej dive Lucii Popp

Na snímke slávnostne odhalená busta slovenskej opernej speváčky Lucie Popp vo Viedenskej štátnej opere vo Viedni 12. Júna 2017. Na snímke slávnostne odhalená busta slovenskej opernej speváčky Lucie Popp vo Viedenskej štátnej opere vo Viedni 12. Júna 2017. Foto: FOTO TASR – Dano Veselský

Rodáčka zo Záhorskej Vsi bola prvou slovenskou speváčkou na scéne Viedenskej štátnej opery, takisto prvou Slovenkou v milánskej La Scale, parížskom Palais Garnier, v londýnskej Covent Garden.

Viedeň/Bratislava 12. júna (TASR) – V priestoroch Viedenskej štátnej opery dnes slávnostne odhalili bustu slovenskej opernej legendy Lucie Popp. Stalo sa tak na mieste, kde svetoznáma sopranistka začala svoju slávnu medzinárodnú kariéru.

Rodáčka zo Záhorskej Vsi bola prvou slovenskou speváčkou na scéne Viedenskej štátnej opery, takisto prvou Slovenkou v milánskej La Scale, parížskom Palais Garnier, v londýnskej Covent Garden aj v newyorskej Metropolitnej opere.

Bustu odhalili štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ivan Korčok a režisér Otto Schenk, ktorý spolurozhodoval o angažmáne pre Luciu Popp vo viedenskej opere v roku 1963. "Jej hlas mal neuveriteľnú, jedinečnú farbu. Doteraz som si nedokázal zvyknúť, že už tento hlas naživo nemôžem počuť," povedal Schenk pri odhaľovaní busty.



Autorom diela je umelecký sochár Juraj Čutek. Busta je z dreva, z ktorého Čutek robí väčšinu svojich výtvorov, v tomto prípade však drevo symbolizuje aj typický materiál pre Slovensko, rodnú krajinu umelkyne. Prvok, ktorý má symbolizovať jedinečnosť opernej divy, je ozdoba hlavy. "Inšpiroval som sa čelenkou, ktorú mala v predstavení Kráľovná noci tu vo viedenskej opere, no v tomto prípade ide o koreň, ktorý symbolizuje našu spätosť s domovom, s našimi koreňmi i ľuďmi, ktorí sa zo Slovenska rozleteli do sveta a robia mu tam dobré meno," uviedol sochár pre TASR.

Z obdivu k Lucii Popp sa vyznal i súčasný riaditeľ Viedenskej štátnej opery Dominique Meyer. Jej úspech a jedinečnosť tkvela podľa neho v tom, že vedela svoju vnútornú krásu vniesť i do svojich vystúpení na javisku. "Som presvedčený, že niečo z nej je dodnes prítomné i tu, vo Viedenskej štátnej opere," dodal.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal vo svojom príhovore zdôraznil, že život i odkaz Lucie Popp potvrdzuje fakt, že umenie nepozná hranice. "Hoci bola z malého Slovenska, o svojom talente presvedčila celý svet, dokázala, že aj malá krajina vie vyprodukovať veľkých umelcov. Ona bola takým tým majákom, ukázala svetlo a cestu i jej umeleckým nasledovníkom, ktorí sa taktiež presadili v celosvetovom meradle," uviedol Nesrovnal. Pripomenul, že busta Lucie Popp je aj v Bratislave a že každoročne sa koná podujatie Hommage a Lucia Popp.

Na slávnostnom akte nechýbali medzi divákmi ďalšie hviezdy slovenskej opery - Edita Gruberová, Gabriela Beňačková či Peter Dvorský. Prítomní boli aj zástupcovia Ministerstva kultúry SR i Slovenského národného divadla.

Podujatie zorganizoval Slovenský inštitút vo Viedni a Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Rakúsku. Záštitu nad podujatím prevzal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák.