Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Zázrivské dni 2017 ponúknu ukážky výroby tradičných korbáčikov

Ilustračná snímka./span> Foto: TASR/Martin Pavelek

Počas dvoch dní chcú organizátori odprezentovať tradície, remeslá, folklór a hudbu regiónu.

Zázrivá 22. júla (TASR) - Súťažou v pílení dreva sa dnes na pravé poludnie začalo v rázovitej oravskej obci Zázrivá, preslávenej syrovými korbáčikmi, tradičné kultúrno-spoločenské podujatie Zázrivské dni 2017. Počas dvoch dní chcú organizátori odprezentovať tradície, remeslá, folklór a hudbu regiónu.

"Najzaujímavejšou časťou Zázrivských dní je prezentácia výroby tradičných zázrivských korbáčikov, spojená so súťažami v ich ťahaní, pletení aj jedení. Návštevníci si dnes zvolia aj najlepší syrový výrobok a zmerajú si sily v pití žinčice. Pútavým prvkom je aj nedeľný sprievod krojovaných a ich sčítanie spojené so zápisom do kroniky," povedal pre TASR starosta obce Matúš Mních.

O 19.30 h sa v programe predstaví Folklórna skupina Frivaldzanka z Rajeckej Lesnej, nasleduje Bod Omylu a skupina Arzén. Hodinu pred polnocou poteší návštevníkov ľudová zábava a pálenie vatry. Zázrivské dni lákajú ľudí do obce aj ukážkami remesiel, výstavou zvierat drobných chovateľov, včelárskym minimúzeom, gazdovskými dvormi, lezeckou stenou a ďalšími atrakciami.

"Nedeľný program sa začne o 13.00 h slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole v Zázrivej. O hodinu neskôr je už naplánovaný ľudový sprievod, vystúpenie Detského foklórneho súboru Zázrivček a Ľudovej hudby Zázrivá. Následne zrátame počet krojovaných a až do večerných hodín je pripravený kultúrny program," dodal starosta.