Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kúpeľ večnej mladosti krvilačnej grófky Báthory v auguste ožije

Báthoryčka vo filme Juraja Jakubiska. Foto: TASR/Jakubisko Film

Počas prehliadky kaštieľa v Čachticiach si budú môcť návštevníci prezrieť aj priestory, ktoré neboli pre verejnosť už desiatky rokov bežne sprístupnené.

Trenčín 30. júla (TASR) – Umelecké spracovanie príbehu grófky Alžbety Báthory v Draškovičovskom kaštieli v Čachticiach, spracované formou statických divadelných scén, v auguste ožije. V rámci nočných prehliadok nahradia figuríny živí herci.

Ako TASR informoval Peter Pastier z Trenčianskeho múzea, v Draškovičovskom kaštieli si môžu príbeh grófky Báthory pozrieť návštevníci už od začiatku júna. "Scény sú tvorené maľovaným pozadím, pred ktorým sú umiestnené figuríny znázorňujúce doby dávno minulé. V rámci augustovej nočnej prehliadky Príbeh ožíva chceme vdýchnuť statickým divadelným scénam život. Figuríny preto nahradia živí herci," priblížil Pastier.

Ako dodal, počas prehliadky si budú môcť návštevníci prezrieť aj priestory, ktoré neboli pre verejnosť už desiatky rokov bežne sprístupnené. Navštívia pivničné priestory, prejdú si časť expozície pri večernom osvetlení, prežijú na vlastnej koži príbeh Kúpeľa večnej mladosti a na záver sa môžu tešiť na ohňovú show.

Prvý príbeh sa začne symbolicky 15. augusta, kedy bude v obci tradičné podujatie Báthoryčkina kvapka krvi. Ďalšie predstavenie bude 22. augusta, obe sa začínajú o 21.00 hodine. "Napriek tomu, že ide o humorné spracovanie príbehu, bude sa v priestoroch kaštieľa aj strašiť. Podujatie preto neodporúčame pre deti mladšie ako desať rokov," uzavrel Pastier.