Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kurucová a Kocán vydali svoje prvé profilové albumy

Jana Kurucová Foto: Simon Pauly

Naše operné špičky Jana Kurucová a Štefan Kocán vydali svoje prvé profilové albumy.

Bratislava 8. januára (OTS) - Viva Musica! records okrem CD Fragile Queen Symphony vydáva ďalšie dva CD albumy – profilové CD výnimočných slovenských operných spevákov Jany Kurucovej a Štefana Kocána, ktorí sa predstavili aj na Viva Musica! festivale v rámci záverečného operného gala koncertu v roku 2014 na Bratislavskom hrade. Obe profilové CD vyšli v exkluzívnej knižnej väzbe.

Mezzosopranistka Jana Kurucová patrí k najvýraznejším predstaviteľkám mladej generácie slovenských operných spevákov, ktorej úspechy siahajú ďaleko za hranice Slovenska. Hosťuje v operných domoch v Európe i v Ázii. Od septembra 2009 je sólistkou Deutsche Oper v Belíne. Hosťovala tiež v Národnom divadle v Prahe, v Semperoper v Drážďanoch, v Teatro de la Maestranza v Seville, v Pekingu či v rámci Klangfestivalu v nemeckom Dortmunde. Spolupracovala s mnohými významnými umelcami, okrem iných napríklad aj s Editou Gruberovou či Pavlom Bršlíkom. Jej debutové profilové CD s názvom Antonín Dvořák: Beloved Songs (Písně milostné, V národním tónu, Písně na slová E. Krásnohorské, Písně z rukopisu Královédvorského) prináša výber z piesní a piesňových cyklov významného českého hudobného skladateľa Antonína Dvořáka (1841–1904) v sprievode azerbajdžanskej klaviristky Tahminy Feinstein.



S mojou klaviristkou Tahminou Feinstein spolupracujem už približne 6 rokov. Už veľmi dobre pozná môj hlas, aj môj štýl. Je vynikajúcou klaviristkou a neskutočne rada s ňou muzicírujem a konzultujem nápady, ktoré mám k interpretácii, alebo čerpám z jej návrhov“, hovorí o spolupráci Jana Kurucová.

Nápad nahrať Dvořákove piesne vznikol po koncerte v Dvořákovom divadle v Ostrave, kde som ich spievala v rámci programu Dvořákovský maratón, v máji 2014. Už v priebehu ich naštudovania som sa do nich zamilovala až po uši a po koncerte ma naďalej prenasledovali. Až nakoniec došlo k nahrávke v lete 2014 v malom kostole v Berlíne“, dodáva Jana Kurucová.

Štefan Kocán
Foto: Jakub Gulyas
Operný spevák Štefan Kocán je takisto súčasťou silnej generácie slovenských operných spevákov, ktorého úspechy sú známe nielen na Slovensku. Hosťoval na tých najprestížnejších operných scénach a koncertných pódiách vo Viedni, Mníchove, Barcelone, Paríži, Berlíne, Kodani, Tokyu, Los Angeles, Chicagu, Antverpách, Amsterdame, Prahe, Bratislave, Nice, v Modene atď. V roku 2009 debutoval v newyorskej Metropolitnej opere a v roku 2011 aj v milánskej La Scale. Spolupracoval s významnými orchestrami a dirigentmi (Valery Gergiev, Gustav Dudamel, Daniel Barenboim, Seizi Ozawa, Fabio Luisi,...). Jeho profilové CD prináša piesne dvoch veľkých ruských hudobných skladateľov - Perzské ľúbostné piesne, op. 34 Antona Rubinsteina a Piesne a tance smrti Modesta Petroviča Musorgského v sprievode lotyšskej klaviristky Aleksandry Pospíšil-Boroduliny.

Piesne a tance smrti patria k môjmu klasickému repertoáru. Vždy ich rád spievam, lebo sú veľmi špecifické a aj veľmi špecificky napísané. Čo sa týka Perzských ľúbostných piesní, považoval som za dobrú myšlienku pridať na CD aj cyklus úplne iného charakteru. Páči sa mi ako „naturalisticky“ štýl kompozícií Musorgskeho vychádzajúci z toho aj najmenšieho odtienka melódie reči kontrastuje s až naivnosťou a zdanlivo prílišnou jednoduchosťou hudobnej reči Rubinsteina. Tá si priamo vyžaduje aby s ňou interpret „niečo urobil“ sledujúc text a do istej miery skrytý charakter piesní. Rubinstein sa vlastne skoro vôbec nehráva, existuje len jediná nahrávka kompletného cyklu na CD, ale aj to je v nemčine. A na Youtube je jediná nahrávka v ruštine z 60-tych rokov“, vysvetľuje Štefan Kocán.

"Páčila sa my myšlienka že toto CD sú vlastne dve „malé“ CD-čka s úplne odlišným repertoárom. Môžu sa počúvať či už oddelene ako dva rôzne hudobné celky alebo ako jedno celistvé profilové CD.", dodáva.

Spoločným menovateľom všetkých CD projektov vydavateľstva je prepojenie s Viva Musica! festivalom, na ktorom všetci spomínaní interpreti v minulosti účinkovali, a jeho aktivity priamo nadväzujú na projekty realizované v rámci festivalu. Začiatkom tohto roka je zároveň avizované vydanie profilového CD sopranistky Adriany Kučerovej.

Pre najaktuálnejšie informácie sledujte www.facebook.com/vivamusicafestival a http://vivamusicaagency.com/category/publishing/.