Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Kvarteto Saxophone Syncopators sa predstaví v Bratislave

Saxophone Syncopators Foto: Saxophone Syncopators

Saxophone Syncopators je ojedinelé saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje na interpretáciu diel, ktoré boli pôvodne skomponované pre toto nástrojové obsadenie.

Bratislava 7. marca (TASR) - Traja gentlemani a jedna dáma tvoria saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators. Nielen repertoárom, aký hrajú, ale aj samotnými hudobnými nástrojmi sa odlišujú od svojich súčasníkov.

V ich podaní môžu poslucháči v bratislavskom St. Germain prvýkrát na Slovensku počuť v rámci koncertu Ragtime Night unikátne kúsky vážnej hudby skomponované pre toto zaujímavé hudobné zoskupenie, ale aj ragtime v originálnych aranžmánoch z rokov 1910 až 1923. Bude to jediný jarný koncert v slovenskej metropole. Členovia ansámblu hrajú na originálne historické hudobné nástroje z 30. rokov minulého storočia, čím vytvárajú mäkký príjemný zvuk tohto nástroja. Kvarteto hrá v obsadení Pavol Hoďa (soprán/alt saxofón, klarinet), Ján Gašpárek (alt saxofón), Ladislav Fančovič (tenor saxofón, aranžmány) a Frederika Babuliaková (barytón saxofón).

Saxophone Syncopators je ojedinelé saxofónové kvarteto, ktoré sa špecializuje na interpretáciu diel, ktoré boli pôvodne skomponované pre toto nástrojové obsadenie. Kvarteto sa zameriava na dva odlišné hudobné žánre. Jedným je klasická hudba a druhým je ragtime z rokov 1910-1920. Vo svojom klasickom repertoári oživujú diela, ktoré na Slovensku neboli nikdy interpretované. Okrem repertoáru klasickej hudby hrajú aj najstarší ragtime a hot jazz z prvej polovice 20. storočia v originálnych úpravách pre saxofónové kvarteto po vzore saxofónových ansámblov, ktoré v tých časoch pôsobili. Za svoju pomerne krátku existenciu odohrali množstvo koncertov po Slovensku, Česku, Nemecku a absolvovali aj turné v Indii.

TASR informovala PR manažérka kvarteta Janka Dekánková.