Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

L. Pauliny bol jedným z najbližších spolupracovníkov Ľudovíta Štúra

Ilustračné foto. Na snímke busty (zľava) Michal Miloslav Hodža, Jozef Miloslav Hurban a Ľudovít Štúr v Múzeu slovenských národných rád 10. apríla 2015. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Evanjelický farár, cirkevný historik, spisovateľ a publicista Ladislav Pauliny sa narodil 1. júla pred 200 rokmi.

Zemianske Podhradie/Bratislava 30. júna (TASR) - Evanjelický farár, cirkevný historik, spisovateľ a publicista Ladislav Pauliny sa narodil 1. júla pred 200 rokmi.

Jozef Miloslav Hurban ho v Štúrovom životopise spomínal ako "výtečníka na poli cirkvi i národa". L. Pauliny bol národovec venujúci sa literárnej i publicistickej tvorbe, prevažne s náboženským a historickým zameraním. Medzi jeho najcennejšie práce patrí Dejepis superintendencie Nitrianskej (1891).

Ladislav Pauliny sa narodil 1. júla 1815 v Zemianskom Podhradí v rodine evanjelického kňaza. Základné vzdelanie nadobudol v ľudovej škole v Senici a na gymnáziu v Rábe (dnešný maďarský Györ), pokračoval na bratislavskom evanjelickom lýceu a teológiu vyštudoval v rakúskej Viedni. Po skončení štúdií krátko kaplánoval na Myjave a v roku 1840 spojil život s artikulárnym zborom v Prietrži, kde nepretržite pôsobil až do roku 1895 ako evanjelický kňaz. Po odchode do dôchodku sa usadil v Senici u svojho zaťa Jána Bežu, kde prežil posledné roky svojho života.

L. Pauliny bol vrstovníkom, spolužiakom a verným spolubojovníkom Ľudovíta Štúra, spolu sa zúčastnili i pamätnej schôdzky 24. apríla 1836 na Devíne. V roku 1842 bol členom delegácie vo Viedni u cisára Ferdinanda I., ktorému predostreli požiadavky a ponosy Slovákov. Za práva svojho národa bojoval aj v revolučných rokoch 1848-1849. Ako dôstojník dobrovoľníckej armády sa zúčastnil všetkých troch výprav.

Literárnej a publicistickej činnosti sa Pauliny venoval pod pseudonymom Branislav Podolinský. Svoje práce uverejňoval v almanachu Nitra. Väčšiu časť jeho tvorby tvorí literatúra s náboženskou tematikou a práce z histórie. Medzi jeho najcennejšie diela patrí Dejepis superintendencie Nitrianskej (1891), v ktorom spracoval veľa historických poznatkov z oblasti slovenskej literatúry a kultúry. Známa je aj jeho osvetová činnosť medzi ľudom. Propagoval moderné spôsoby hospodárenia a v Prietrži založil Peňažné družstvo.

Ladislav Pauliny zomrel 25. apríla 1906 a je pochovaný na senickom cintoríne. Jeho synovcom bol vedúci slovenský politik, národný a kultúrny pracovník Viliam Pauliny-Tóth.


Zdroje: http://www.ezahorie.sk/, http://www.pam.epocha.sk/