Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V Labuťom jazere sa baletka musí otočiť na špičke ľavej nohy 32-krát

Ilustračné foto. Foto: JVS Group

Dnes je tragický príbeh o princovi Siegfriedovi a Odette zakliatej na labuť považovaný za majstrovské dielo autora a Labutie jazero je najčastejšie uvádzaným baletným predstavením na svete.

Moskva/Bratislava 4. marca (TASR) - V ruskej metropole Moskve mal pred 140 rokmi premiéru balet Labutie jazero skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského. Na scéne Veľkého divadla (Boľšoj teatr) uviedli romantický príbeh súboja lásky a zla 4. marca 1877.

Ruský hudobný skladateľ, kritik a dirigent Piotr Iľjič Čajkovskij, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov hudby 19. storočia, vytvoril balet Labutie jazero na motívy legendy o sile lásky. Libreto o dievčine zakliatej na labuť a princovi ho inšpirovalo k vytvoreniu nádhernej hudby, ktorej jednotlivé časti sa hrajú dodnes aj na samostatných koncertoch.

Čajkovského požiadali o skomponovanie baletu pre cárske divadlo, čo bola v tom čase nie veľmi častá vec, keďže cár mal svojich dvorných skladateľov. Žiadosť bola ocenením jeho majstrovstva. Čajkovskij pracoval na diele takmer dva roky, ešte predtým sa podobnej téme venoval v malom balete pre deti svojej sestry. Hoci predstavenie s libretom odlišným v detailoch od dnešného nebolo veľkým úspechom, v repertoári Veľkého divadla sa udržalo šesť rokov.

Druhý vietor do plachiet dostalo Labutie jazero v roku 1893 po smrti Čajkovského. Choreograf a baletný majster Marius Petipa s ďalším umelcom Levom Ivanovom uviedli časť baletu na spomienkovom koncerte. Vrelé prijatie čísla ich posilnilo v úsilí uviesť na javisku celé dielo. Čajkovského brat Modest súhlasil s korektúrou libreta, do baletu sa dostala dvojrola Odetty a Odílie - teda bielej a čiernej labute – ktorá patrí k najťažším z klasického baletného repertoáru, keďže kladie na sólistky vysoké technické nároky. Baletka sa napríklad musí otočiť 32-krát na špičke ľavej nohy.

Premiéra baletu inscenovaného Petipom a Ivanovom sa uskutočnila v januári 1895 v Mariinskom divadle v ruskom Petrohrade.

Dnes je tragický príbeh o princovi Siegfriedovi a Odette zakliatej na labuť považovaný za majstrovské dielo autora a Labutie jazero je najčastejšie uvádzaným baletným predstavením na svete.