Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Lara Fabian si opäť získala Bratislavu

Lara Fabian sa v Bratislave predstaví začiatkom júna 2015 Foto: Petr Klapper

Na svojom konte má dnes viac ako 20 miliónov predaných platní a podľa tohto predaja je najúspešnejšou belgickou ženskou speváčkou všetkých čias.

Bratislava 4. júna (TASR) – Slovenská metropola si v stredu večer (3.6.) pripísala do kroniky ďalší úspešný umelecký zážitok. Postarala sa oň Lara Fabian, podľa kritiky speváčka s jedným z najkrajších hlasov na svete, čo plne na koncerte v Aegon aréne NTC aj potvrdila. Do Bratislavy prišla už druhýkrát, premiérové vystúpenie absolvovala 13. marca 2012 v Incheba Expo aréne, ktoré sa stretlo s veľkým ohlasom. Však to aj v priebehu koncertu povedala, aký to bol pre ňu pred tromi rokmi veľký zážitok.

Ani pri druhom vystúpení nenechala nič na náhodu. Koncert otvorila hitom Je t'aime, po ktorom dostala od fanúšičky prvú kyticu. Pokračovala piesňami J'y crois encore, Il Est Lune, Caruso, Angel, I Guess I Loved You, Calling You, I Will Love Again, Alfonsina y el mar, La Différence, Immortelle, Make Me Yours Tonight, Yeliel, Pas Sans Toi, Mademoiselle Hyde. Záverečnou bol hit Je suis malade, známy aj vďaka českej verzii, ktorú speváčka Marie Rottrová nahrala pod názvom To mám tak ráda. Standing ovation bolo zaslúžené, patrilo speváčke aj jej štvorčlennej sprievodnej kapele. Bez prídavku neodišla ani Lara, publikum si vypočulo ďalší známy song Adagio. Pri poďakovaní Lara symbolicky hodila medzi nadšených divákov svoje srdce, za čo si vyslúžila záverečný aplauz.

Podľa slov desiatok odchádzajúcich divákov to bol veľmi príjemný večer. Ten sa obišiel bez pompéznych efektov. Celú scénu na pódiu tvorili štyri veľké rámy obrazov, za ktorými boli štyria sprievodní muzikanti. Decentné osvetlenie, kopírujúce hudobný štýl večera. Žiadne zadné projekcie, žiadne bočné obrazovky, 45-ročná hviezda večera absolvovala celé dve hodiny bez jediného prezliekania. To všetko nahradila komunikáciou s publikom aj komentárom k pôvodu niektorých piesní z jej repertoáru.

Lara Sophie Katy Crokaert, tak znie jej rodné meno (*9.1.1970), rodáčka z belgického Etterbeek neďaleko Bruselu pochádza zo zmiešaného manželstva, otec Flám, matka Sicílčanka. Otec bol gitaristom v sprievodnej skupine v tej dobe veľmi populárnej speváčky Petuly Clark. Ešte nechodila do školy, keď pri jednej ceste v aute zopakovala otcovi veľmi presne pesničku, ktorá išla z rádia. Otca, profesionálneho muzikanta to tak prekvapilo, že až zastavil auto. A vtedy mu Lara povedala, že chce byť speváčkou.

Na začiatku malá Lara len dochádzala na hodiny klasického spevu. Keď mala šesť, dostala od rodičov klavír. Neskôr začal skladať prvé piesne. Osudovým sa jej po profesionálnej aj osobnej stránke stalo stretnutie so skladateľom Rickom Allisonom. Bola to láska na prvý pohľad a vtedy dvadsaťročná Lara sa s ním okamžite odsťahovala do kanadského Quebecu. Tam vydala debutovú platňu Lara Fabian. Na svojom konte má dnes jedenásť štúdiových albumov, ten najnovší La Secret vydala v apríli 2013. Na svojom konte má dnes viac ako 20 miliónov predaných platní a podľa tohto predaja je najúspešnejšou belgickou ženskou speváčkou všetkých čias.