Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Laureát Ceny V. Havla 2014 bude z Azerbajdžanu, Izraela alebo Malty

Václav Havel 19. júla 2008 počas tlačovej konferencie na hudobnom festivale Pohoda na letisku v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Cenu Václava Havla, ktorej prvým laureátom sa vlani stal bieloruský aktivista Ales Biaľacki, udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77.

Praha 27. augusta (TASR) - Laureát Ceny Václava Havla za ľudské práva vzíde z trojice kandidátov, ktorými sú obhajca ľudských práv Anar Mammadli z Azerbajdžanu, izraelská organizácia bojujúca za ľudské práva na palestínskych územiach Becelem a jezuitská služba utečencom pôsobiaca na Malte.

Túto trojicu vybrala v Prahe komisia pre výber laureátov, ktorá pod vedením predsedníčky Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Anne Brasseurovej posudzovala celkovo 56 uchádzačov o ocenenie.

Väčšina nominovaných bola z mimoeurópskych štátov. To podľa slov šéfky PZ RE pre Českú televíziu jasne ukazuje, že myšlienka Ceny Václava Havla sa rozširuje mimo európsky rámec do celého sveta. Na margo konkrétneho výberu finalistov poznamenala, že ide o to, aby sa laureátom stal či už jednotlivec alebo organizácia, ktorý(á) sa angažuje za obhajobu ľudských práv v častiach planéty, kde dochádza k ich pošliapavaniu.

Finalista z Azerbajdžanu sa dlhodobo venuje monitorovaniu volieb. Jeho organizácia sledovala i priebeh volieb v zahraničí a za kritiku priebehu vlaňajších prezidentských volieb v Azerbajdžane putoval samotný Mammadli za mreže, pričom ho odsúdili na dva a pol roka väzenia za daňové úniky.

Izraelská mimovládna organizácia Becelem sleduje situáciu na územiach obsadených Izraelom, vrátane pásma Gazy, Predjordánska a východnej časti Jeruzalema, už štvrťstoročie. Zverejňuje informácie o porušovaní ľudských práv v týchto oblastiach, prípady mučenia, neoprávneného použitia zbraní príslušníkmi ozbrojených síl, vyvlastňovania pôdy, diskriminácie, demolácie objektov a násilia zo strany osadníkov. V organizácii pracujú spoločne Izraelčania i Palestínčania.

Maltská jezuitská služba utečencom, na ktorej činnosti sa podieľa viac ako 1400 osôb, väčšina laikov, sa pokúša od roku 1980 v 50 krajinách sveta poskytovať vzdelanie, pomoc v núdzi, zdravotníctve a výžive. Do činnosti služby sa zapája aj značné množstvo utečencov. Celkovo pomohla už viac ako 600.000 ľuďom.

Cenu Václava Havla, ktorej prvým laureátom sa vlani stal bieloruský aktivista Ales Biaľacki, udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 v snahe oceniť mimoriadny prínos jednotlivca alebo mimovládnej inštitúcie v oblasti ochrany ľudských práv v Európe i mimo nej. Ocenenie je dotované sumou 60.000 eur.