Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Laureátkou Ceny Jána Johanidesa sa stala A. Vášová za Menoslov

Spisovateľka Alta Vášová. Archívne foto. Foto: TASR - Vladimír Benko

Odborná porota ocenila majstrovské literárne remeslo s pridanou hodnotou originálneho, neopakovateľného rukopisu citlivej a empatickej autorky.

Šaľa 20. apríla (TASR) – Laureátkou Ceny Jána Johanidesa 2016 sa stala Alta Vášová za svoju knihu Menoslov (Fragment). Odborná porota v zložení Dana Hučková, Miroslava Vallová, Vladimír Petrík a Peter Michalovič ocenila "majstrovské literárne remeslo s pridanou hodnotou originálneho, neopakovateľného rukopisu citlivej a empatickej autorky". V kategórii za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 35 rokov, ktoré vyšlo v predchádzajúcich dvoch rokoch, získal cenu Peter Balko za knihu Vtedy v Lošonci (KK Bagala). Jeho kniha predstavuje malú lokálnu mytológiu, v ktorej sa jednotlivé krátke mýty podporujú, prelínajú alebo odporujú, pričom nie je dôležité, čo sa rozpráva, ale kto rozpráva, informoval Marek Vadas z Literárneho informačného centra, ktoré Cenu Jána Johanidesa vyhlasuje spoločne s mestom Šaľa a honorárnym konzulátom SR v Hesensku. Víťazov vyhlásili v Šali v utorok 19. apríla.

Cieľom Ceny Jána Johanidesa je uctiť si pamiatku spisovateľa, ktorý sa významnou mierou pričinil o rozvoj modernej slovenskej prózy a zároveň podporiť autorov, ktorí v súčasnosti rozvíjajú jeho odkaz a svojím dielom sa relevantne podieľajú na úspechoch súčasnej slovenskej literatúry. Cena sa vyhlasuje každé dva roky od roku 2010. Doterajšími laureátmi boli Stanislav Rakús a Ivana Dobraková (2010), Dušan Dušek a Zuska Kepplová (2012) a Lajos Grendel a Ján Púček (2014).

Súčasťou podujatia bolo aj vyhlásenie výsledkov súťaže Esej Jána Johanidesa 2016, ktorá sa vypisuje každý rok. Je určená stredoškolákom z Nitrianskeho a Trnavského kraja, témou esejí sú vybrané myšlienky Jána Johanidesa. Tohtoročným víťazom súťaže sa stal Jonáš Sudakov z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach, ktorý pocestuje na medzinárodný veľtrh detských kníh v talianskej Bologni.