Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Laureátom Ceny ASK? sa stal Omar Mirza za Vyrovnávanie sa s pamäťou

Na archívnej snímke Omar Mirza. Foto: TASR - Martin Baumann

Zaslaný kritický text podľa neho ako jeden z mála obsahoval rozšírenie samotného umeleckého problému o historický, politický a geografický kontext a esejistický charakter.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Text Vyrovnávanie sa s pamäťou, reflektujúci kultúrnu platformu Nástupište 1-12 v Topoľčanoch, rozhodol o prvom laureátovi Ceny ASK?, ktorým sa stal kurátor, kritik a popularizátor súčasného vizuálneho umenia Omar Mirza. TASR o tom informovala Lucia Horňáková z Nadácie Centrum súčasného umenia.

O držiteľovi ocenenia rozhodla porota v zložení Jana Németh, Michal Novotný a Michal Murin. "Na kritickej práci Omara Mirzu oceňujeme zrozumiteľný jazyk a jednoduchý štýl, jasnosť, ale zároveň presnosť, s ktorou čitateľom približuje komplexné problémy súčasného umenia. Jeho texty si zároveň udržujú dynamiku, ľahkosť a rytmus – štylistické kvality, ktoré sú pre dosah výtvarnej kritiky nie menej dôležité," uviedol Novotný.

Zaslaný kritický text podľa neho ako jeden z mála obsahoval rozšírenie samotného umeleckého problému o historický, politický a geografický kontext a esejistický charakter. Zároveň sa nebojí vystúpiť voči problémom súčasnej slovenskej spoločnosti. "Oceňujeme tiež Mirzovu dlhodobú prácu, ktorú pre slovenskú výtvarnú kritiku odvádza, a to, že jeho cieľom je najširšie publikum, nielen akademická reflexia," dodal porotca.

Ako informovala Horňáková, Omar Mirza (*1981) je absolvent dejín umenia na Viedenskej univerzite. Pracuje ako odborno-výskumný pracovník a kustód zbierok v Nitrianskej galérii. Pripravil pre ňu zhruba 40 samostatných a kolektívnych výstav. Má za sebou aj viacero kurátorských aktivít doma a v zahraničí, venuje sa výtvarnej kritike, uverejňuje články a recenzie o dianí v súčasnom umení. V rokoch 2016 – 2017 bol spoluautorom, dramaturgom, scenáristom a moderátorom desaťdielnej relácie o súčasnom umení "Omar a Božena" na internetovom portáli vju.sk.

Cenu ASK? organizuje Nadácia Centrum súčasného umenia. Ocenenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. Hlavným partnerom projektu je Slovart. Do Ceny ASK? sa prihlásilo sedem mladých kritikov, ich texty sú zverejnené na stránke www.oskarcepan.sk.