Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Legenda S. Seagal nerád rozpráva o svojom tajomstve z Japonska

Steven Seagal, archívne foto. Foto: TASR

Rodáka z amerického Lansingu už v detstve zaujalo vystúpenie majstra bojových umení. Bojovým umením bol napokon taký posadnutý, že odišiel do Japonska a priúčal sa mu od najväčších majstrov.

Lansing/Bratislava 10. apríla (TASR) - Americký herec, režisér, scenárista, producent, bluesový spevák a hrdina akčných filmov Steven Seagal sa narodil 10. apríla 1952 v Michigane (USA). Dnes sa dožíva 65 rokov.

Rodáka z amerického Lansingu Stevena Frederica Seagala už v detstve zaujalo vystúpenie majstra bojových umení. Zapísal sa na karate a neskôr na aikido. Bojovým umením bol napokon taký posadnutý, že odišiel do Japonska a priúčal sa mu od najväčších majstrov. V roku 1974 získal Čierny pás a ako prvý Američan si založil v krajine vychádzajúceho slnka školu aikido. Miestnych učil angličtinu, sám študoval zen, bojové umenie a orientálnu medicínu.

Jeho prvou manželkou sa stala o štyri roky staršia dcéra japonského učiteľa bojových umení Miyako Fujitani. Manželstvo sa po desiatich rokoch rozpadlo. Neskôr sa vrátil do USA a v Los Angeles stál za vznikom školy bojových umení, ktorá už za krátky čas získala výbornú povesť. Pracoval aj ako ochranka v radoch CIA (Central Intelligence Agency). V bezpečnostných zložkách strážil egyptského prezidenta, arcibiskupa aj iránskeho šacha.

Herec o svojom tajomstve nerád rozpráva. Svoje skúsenosti z Japonska po rokoch zúročil aj vo filmoch.



Seagala si všimol majiteľ hereckej agentúry Michael Ovitz a ponúkol mu spoluprácu. Vďaka nemu Steven Seagal zahájil svoju hereckú kariéru. Ovitz ho obsadil do hlavnej úlohy v pomerne nízkorozpočtovom filme Above the Law (Nico - Viac než zákon, 1988), v ktorom herec divákov doslova ohúril svojím mužným, príťažlivým zjavom a hlavne nezvyčajne precíznou bojovou technikou. Pre Hollywood sa tak zrodila nová akčná hviezda. Hoci filmoví kritici si na jeho ďalší film brúsili zuby, distribútorom "Seagaloviek" to bolo jedno, pretože jeho fanklub rástol geometrickým radom. Herec opäť zabodoval vo filme Under Siege (Prepadnutie v Pacifiku, 1992). Film bol obrovským kasovým trhákom.

Herec Steven Seagal sa venoval aj réžii a nakrútil snímku On Deadly Ground (Aljaška v plameňoch, 1994). Divácky úspešný film obletel kiná a priniesol vysoké zisky. Nasledovali ďalšie snímky ako Exit Wounds (Lovec policajtov, 2001), Half Past Dead (Na pokraji smrti, 2002), (Clementine, 2004), Into the Sun (Zem krvavého slnka (2005) alebo Pistol Whipped (Smrtiaca zbraň, 2008).

Akčný hrdina okrem popularity vo filmovom priemysle dokázal, že je aj úspešným podnikateľom. Dal vyrobiť svoj vlastný energetický nápoj, založil sieť predajní homeopatických olejov a má vlastnú značku vody po holení.

Svetovo známy akčný hrdina filmového plátna je aj aktívnym muzikantom a svoje spevácke aj muzikantské schopnosti predviedol na Blues Music Tour 2014, ktorého európsku časť začal koncertom v Prešove. Vystúpením Stevena Seagala na hlavnom pódiu vyvrcholil v Prešove Dobrý festival. Hollywoodska hviezda si zo Slovenska odniesla typickú fujaru, na ktorej si herec v zákulisí aj zahral.