Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO: Legendárny herec Michal Dočolomanský by mal 75 rokov

Michal Dočolomanský Foto: Archív TASR

Všestranne talentovaný herec zomrel 26. augusta 2008 v Bratislave vo veku 66 rokov. V jeho rodnej poľskej Niedzici mu 10. júla 2010 slávnostne odhalili pamätnú tabuľu.

Bratislava 25. marca (TASR) - Legendárny herec, dlhoročný člen Slovenského národného divadla (SND), spevák a tanečník Michal Dočolomanský patril medzi našich najčastejšie obsadzovaných umelcov. Od jeho narodenia uplynie v sobotu 25. marca 75 rokov.

Michal Dočolomanský sa narodil 25. marca 1942 v dnešnom poľskom mestečku Niedzica. Po druhej svetovej vojne sa rodina presťahovala na územie Slovenska a detstvo strávil Michal Dočolomanský vo Svätom Jure. Tam mu učaroval svet javiska ochotníckeho divadla. Vo veku 13 rokov dostal svoju prvú divadelnú úlohu v rozprávke Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná. S ochotníckym divadlom vo Svätom Jure sa rozlúčil úlohou v hre Geľo Sebechlebský.



Keďže ho začali fascinovať autá, vyučil sa v dnešnom susednom Česku za automechanika. Jeho záľubami boli aj športová gymnastika, neskôr bezmotorové lietanie. Divadlo ho však opäť lákalo. V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde hral už aj ako študent VŠMU.

Ako výrazný dynamický herec prejavil všestranný talent pri uvádzaní vážnych charakterových rolí i portrétov komických typov. Nezabudnuteľné sú jeho postavy v Ibsenovej dráme Peer Gynt, v komédii Brooklynská noc, v muzikáli Neila Simona Pozor na Leona a v mnohých ďalších.

Michal Dočolomanský
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Menšou úlohou vo filmovej veselohre Výlet po Dunaji debutoval v roku 1962. Film mu poskytol veľa významných hereckých príležitostí, najmä v postavách mladých atraktívnych a romantických mužov. Stvárňoval aj zložitejšie charakterové úlohy, napríklad Tvár v okne (1963), Medená veža (1970), Červené víno (1972), Skrytý prameň (1973).

Režisér Karol Zachar herca v roku 1974 obsadil do hlavnej úlohy slávneho muzikálu Na skle maľované. "Úlohu Jánošíka v muzikáli Na skle maľované považujem za najmilšiu. Jánošíka som hral rád, s láskou, lebo každé predstavenie bolo vypredané, hľadisko doslova praskalo vo švíkoch. Pre herca nie je krajší pocit ako to, že sa divákovi jeho výkon páči", uviedol herec v rozhovore pre Cardio magazín.



Neskôr účinkoval vo filmoch Sváko Ragan (1976), Adéla ještě nevečeřela (1977), Tisícročná včela (1983), Puto najsilnejšie (1990). Bohaté herecké príležitosti sa mu naskytli v televíznych filmoch Tri gaštanové kone (1966), Tma (1969), Medený gombík (1970), Zypa Cupák (1976), Sváko Ragan (1976), Jedenáste prikázanie (1977). Herec účinkoval aj v jednom z najznámejších titulov broadwayských muzikálov všetkých čias Hello, Dolly!, uvedenom na Slovensku.

V roku 1982 dostal Michal Dočolomanský titul zaslúžilý umelec a v roku 1984 sa stal držiteľom ceny Zlatý krokodíl. V januári 2004 Michalovi Dočolomanskému udelili cenu v kategórii herec v diváckej Ankete Osobnosť televíznej obrazovky (OTO).

Aktivity známeho herca však presahovali rámec divadla. V marci 2004 prevzal umelecké gestorstvo nad prvou Súkromnou strednou umeleckou školou filmovej, televíznej, rozhlasovej tvorby a techniky na Slovensku. Na televíznej obrazovke uvádzal reláciu Ranč, účinkoval v relácii Inkognito a v roku 2004 moderoval súťaž Páli vám to?.

V tom istom roku musel ísť pod skalpel, zdravotné problémy mu spôsobovalo srdce.

Na archívnej snímke Leopold Haverl (vľavo) prijíma gratulácie od herca Michala Dočolomanského.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Z pesničiek, ktoré naspieval, si mnohí určite pamätajú úvodnú pieseň z večerníčkového seriálu pre deti Macko uško. Známe sú okrem iných aj piesne Mama, ľúbim Ťa, Smoliar, Za rána za rosy a Zbohom buď, lipová lyžka. Posledná je z legendárneho seriálu Na skle maľované. V decembri 2006 si zaspieval spolu s kapelou Ivana Táslera IMT Smile v bratislavskom SND.

Okrúhlemu životnému jubileu slovenského herca Michala Dočolomanského bolo venované slávnostné 642. predstavenie muzikálu Na skle maľované 27. marca 2002. Na snímke M. Dočolomanskému pri príležitosti jeho 60. narodenín, ktoré oslávil 25. marca, zablahoželal kolega Leopold Haverl (vľavo), archívna snimka.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Prezident SR Ivan Gašparovič udelil 1. septembra 2007 Michalovi Dočolomanskému Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne významné zásluhy o rozvoj kultúry a divadelného umenia a v tom istom roku mu udelili cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.

Všestranne talentovaný herec Michal Dočolomanský zomrel 26. augusta 2008 v Bratislave vo veku 66 rokov. V jeho rodnej poľskej Niedzici mu 10. júla 2010 slávnostne odhalili pamätnú tabuľu.