Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Legendárny Spock zo Star Treku - Leonard Nimoy zomrel

Americký herec Leonard Nimoy, predstaviteľ kultovej postavy Spocka z televízneho sci-fi seriálu i celovečerných filmov Star Trek, archívne foto Foto: TASR/AP

Americký herec Leonard Nimoy, predstaviteľ kultovej postavy Spocka z televízneho sci-fi seriálu i celovečerných filmov Star Trek, skonal dnes ráno.

New York 27. februára (TASR) - Americký herec Leonard Nimoy, predstaviteľ kultovej postavy Spocka z televízneho sci-fi seriálu i celovečerných filmov Star Trek, skonal dnes ráno miestneho času doma vo štvrti Bel Air v kalifornskom Los Angeles vo veku 83 rokov.

Informáciu prinieslo internetové vydanie denníka The New York Times s odvolaním sa na manželku zosnulého.

Rodák z Bostonu, plným menom Leonard Simon Nimoy, sa vďaka spomínanej postave objavil nielen v televíznych a filmových produkciách, ale aj vo videohrách. Svoj hlas prepožičal Spockovi aj v animovanej verzii seriálu Star Trek.

S umeleckým kumštom začínal ako dvadsiatnik, postupne nachádzal uplatnenie vo väčších produkciách, aby napokon našiel postavu, ktorá ho preslávila nielen doma, ale aj ďaleko za hranicami USA, prakticky na celej planéte. Jeho Mr. Spock sa zaradil medzi skutočne kultové postavy zábavného priemyslu XX. storočia.

Leonard Nimoy však bol všestranným umelecky talentovaným človekom, nielen hercom, ale aj príležitostným režisérom, básnikom, fotografom, spevákom či pesničkárom.

Medzi desiatkami iných kreácií, ktoré Nimoy vytvoril počas dlhoročnej umeleckej dráhy, sú veľmi odlišné postavy. Stvárnil tak manžela niekdajšej izraelskej premiérky Goldy Meirovej v televíznej dráme A Woman Called Golda (1982) po boku slávnej Ingrid Bergmanovej, ako aj brata holandského maliara Vincenta van Gogha v divadelnej monodráme Vincent o jeho životných strastiach.

Umelec si však zahral aj v epizódach ďalších známych amerických seriálov, ako napríklad Mission Impossible, Bonanza, Columbo či Simpsonovci alebo Futurama.

V uplynulých rokoch sa objavil aj v inom americkom sci-fi seriáli Fringe.

Zosnulý bol autorom dvoch autobiografií I am Not Spock (Nie som Spock, 1975) a I Am Spock (Som Spock, 1995).