Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

UNIKÁTNE FOTKY: Leopold Haverl prežil na divadelných doskách svoj sen

Na snímke herec Leopold Haverl (Jozef Katz) počas ukážky z muzikálu "Obchod na korze" 25. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Herec, recitátor a dlhoročný člen Činohry SND nás dnes v skorých ranných hodinách navždy opustil.

Bratislava 5. februára (Teraz.sk) - Slovensko prišlo o divadelnú legendu. Vo veku nedožitých 80 rokov dnes zomrel herec Leopold Haverl, držiteľ Pribinovho kríža I. stupňa, ceny za celoživotné herecké dielo a Mimoriadnej ceny Krištáľové krídlo, ako aj Ceny Jozefa Krónera.



Dosky, ktoré znamenajú sen

Na divadelných doskách sa mu splnil jeho sen, zahral si postavy od veľkých autorov, napríklad Wiliama Shakespeara, či Jean-Babtiste Moliéra. Najvýznamnejšími divadelnými postavami, ktoré stvárnil na pôde činohry Slovenského národného divadla (SND) boli napríklad Simon Chachava z hry Bertolta Brechta Kaukazský kriedový kruh, Raskoľnikov z hry Fedora Michajloviča Dostojevského Zločin a trest či postava Dromia Efezského z Komédie omylov Williama Shakespeara.

V bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava sa 11. júna 1998 konala generálna skúška pred zajtrajšou premiérou novej inscenácie Prelet nad kukčkiným hniezdom. Na snímke zľava Leopold Haverl a Jozef Vajda.
Foto: TASR - Pavol Funtál


Na snímke skúška muzikálu Grék Zorba pod režijným vedením Jozefa Bednárika a v choreografii Jána Ďurovčíka v priestoroch Štúdia DAB. Vľavo Leopold Haverl v úlohe Zorbu, vpravo Marcel Ochránek ako Niko, 26. októbra 2001 v Nitre.
Foto: TASR - Daniel Veselský


Skúšku pripravovaného muzikálu Grék Zorba v réžii Jozefa Bednárika navštívila 22. novembra 2001 najmladšia dcéra najmladšej dcéry Jorgosa Zorbosa pani Anna Gajger, ktorá žije v Belehrade. Na snímke A. Gajger (vľavo) s Leopoldom Haverlom , ktorý stvárnil postavu Zorbu, 22. novembra 2001 v Nitre.
Foto: TASR - Daniel Veselský


Na snímke Grék Zorba v podaní Leopolda Haverla. Kostýmová skúška, 30. novembra 2001 v Nitre.
Foto: TASR - Daniel Veselský


Okrúhlemu životnému jubileu slovenského herca Michala Dočolomanského bolo venované slávnostné 642. predstavenie muzikálu Na skle maľované 27. marca 2002. Na snímke M. Dočolomanskému pri príležitosti jeho 60. narodenín, ktoré oslávil 25. marca, zablahoželal kolega Leopold Haverl (vľavo).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Zlatí chlapci" Leopold Haverl (vľavo), Marián Zednikovič (vpravo) a Marek Ťapák (uprostred) vo štvrtok 2. októbra 2003 uviedli premiéru rovnomennej komédie od amerického dramatika Neila Simona v bratislavskom kaviarenskom divadle West. Fotografia je z 30. septembra 2003.
Foto: TASR - archív


Dňa 13. novembra 2003 sa v Divadle Andreja Bagara v Nitre uskutočnila kostýmová skúška muzikálu Adam Šangala, ktorý režíroval Jozef Bednárik. V hlavných úlohách sa predstavili známi slovenskí herci, na snímke Leopold Haverl.
Foto: TASR - Daniel Veselský


Bláznivých manželov v Nemocnici na pokraji si v hre divadla Nová scéna zahrali herci Leopold Haverl (vľavo) a Mária Kráľovičová (vpravo). Haverl si v komédii anglického autora Johna Chapmana zahral postavu zdravého-nemocného evanjelického kňaza, ktorý privedie svoju manželku do nemocnice, upadne do kómy a skončí ako bláznivý pacient. Prvá premiéra Nemocnice na pokraji sa uskutočnila v piatok 7. mája 2004 v bratislavskom divadle Nová scéna.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Na snímke členovia skupiny No Name počas prípitku s hercom Leopoldom Haverlom (druhý sprava).
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Na snímke zľava Soňa Valentová a Leopold Haverl počas generálnej skúšky muzikálu Kabaret, 3. decembra 2004.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Na snímke protagonisti seriálu Slovenskej televízie Rodinné tajomstvá, zľava Leopold Haverl, Lucia Gažiová a Ondrej Kovaľ 26. augusta 2005 v Bratislave.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Prezident Ivan Gašparovič 1. januára 2006 pri príležitosti výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky odovzdal štátne vyznamenania 20 osobnostiam spoločenského, kultúrneho a politického života. Pribinov kríž I. triedy udelil hercovi Leopoldovi Haverlovi (na snímke).
Foto: TASR - Martin Baumann


Prvá premiéra muzikálu Hello, Dolly! v hlavnej úlohe s Helenou Vondráčkovou (na snímke s Leopoldom Haverlom) sa skončila 27.januára 2006 v Bratislave večer niekoľkominútovým standing ovation.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Herec Leopold Haverl, ktorý 16. februára 2006 oslávil okrúhle 70. narodeniny, dostal v stredu večer od svojich kolegov z muzikálu Hello, Dolly! narodeninové prekvapenie ako sa patrí. Okrem veľkolepého potlesku, záplavy kvetov, či "tekutých pozorností" mu počas klaňačky na Novej scéne zaspievali text piesne Hello, Dolly špeciálne upravený na Hello, Hafi! Na snímke oslávenec Leopold Haverl (vľavo) prijíma gratulácie od herca Michala Dočolomanského.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Herec Leopold Haverl.
Foto: TASR - Zuzana Čižmáriková


Deviaty ročník odovzdávania Cien Jozefa Krónera sa konal 26. októbra 2009 v piešťanskom Dome umenia. Dojatej ocenenej herečke Božidare Turzonovovej blahoželá Leopold Haverl, ktorý predniesol laudácio (oslavný príhovor spojený s odovzdaním ceny).
Foto: TASR - Milan Soukup


Na archívnej snímke Cenu Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo si 23. októbra 2006 večer v Divadle J.G. Tajovského vo Zvolene prevzal herec Leopold Haverl.
Foto: TASR - Jozef Ďurník


Na archívnej snímke Leopold Haverl počas tlačovej konferencie 5. septembra 2010 pri príležitosti otvorenia novej 61. divadelnej sezóny nitrianskeho Divadla Andreja Bagara.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Herec Leopold Haverl gratuluje prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi na oslave jeho 70. narodenín v Bratislave 31. marca 2011. Vľavo manželka Silvia Gašparovičová.
Foto: TASR - Michal Svítok


Na snímke herec Leopold Haverl (Jozef Katz) počas ukážky z muzikálu "Obchod na korze" 25. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Z tlačovej konferencie Slovenského národného divadla pri príležitosti premiéry dramatizácie Ivana Horvátha Bratia Jurgovci 20. marca 2013 v Bratislave. Na snímke Leopold Haverl.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke herci dole Leopold Haverl (Jozef Katz) a hore Csongor Kassai (Tóno Brtko) počas ukážky z muzikálu "Obchod na korze" 25. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na snímke zľava herci Marián Slovák (vľavo) a Leopold Haverl počas prezentácie televízneho seriálu TV JOJ s názvom "Divoké kone" v Bratislave 11. decembra 2014.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na snímke herec Leopold Haverl (Jozef Katz) počas tlačovej konferencie po ukážke z muzikálu "Obchod na korze" 25. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann