Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Kultúra

Letná čitáreň v Bratislave je otvorená, kultúrny program presunuli

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Vystúpiť mali Katarína Feldeková, Lucia Vráblicová a Richard Šimurka.

Bratislava 17. mája (TASR) - Mestská knižnica v Bratislave otvorila v pondelok Letnú čitáreň U červeného raka. Prevádzku priestoru, ktorý každoročne poskytuje bezplatný prístup k dennej tlači, časopisom a Wi-Fi, ale aj komorný kultúrny program, mali slávnostne sprístupniť podujatím Pocta Hane Hegerovej. To však vzhľadom na nepriaznivé počasie presunuli.

"O novom termíne podujatia budeme včas informovať. Využívať služby čitárne však možno už od 17. mája," potvrdila pre TASR PR manažérka Michaela Kučová.

Čitáreň je verejnosti prístupná počas celého leta od pondelka do piatka od 9.00 do 19.00 h a v soboty od 10.00 do 18.00 h.

"Priestor je určený nielen čitateľom a čitateľkám Mestskej knižnice, netreba mať čitateľský preukaz," dodala Kučová s tým, že pri pobyte v čitárni je potrebné rešpektovať aktuálne zdravotné nariadenia. Momentálne je pri jej návšteve nevyhnutné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rešpektovať obmedzenú kapacitu priestoru a dodržiavanie minimálne dvojmetrových rozstupov (nevzťahuje sa na členov jednej domácnosti). "Takisto je potrebné dezinfikovať si ruky a je zakázané podávanie rúk, pri príznakoch akútneho respiračného ochorenia je dôležité opustiť priestor čitárne a kontaktovať svojho lekára."

Platný negatívny výsledok testu je podmienkou prítomnosti v čitárni len počas podujatí. Výnimkou sú deti do desať rokov, osoby po prekonaní ochorenia COVID-19 pred menej ako 180 dňami, či po očkovaní.

Plánované slávnostné otvorenie čitárne v podobe podujatia Pocta Hane Hegerovej malo byť spojením hudby a čítania poézie. Vystúpiť mali Katarína Feldeková, Lucia Vráblicová a Richard Šimurka. Záujemcovia sa na ňom budú môcť zúčastniť v novom termíne, ktorý dodatočne určí Mestská knižnica. Zároveň pripravuje viacero noviniek, ktoré postupne počas leta obohatia pobyt v obľúbenej čitárni.