Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Literárna cena vydavateľstva Alfaguara putuje tentoraz do Kolumbie

Premio Alfaguara de Novela Foto: elcomercio.e3.pe

V zdôvodnení výberu laureáta porota v Madride dnes konštatovala, že autor preukázal v románe zmysel pre humor a rozprávačské umenie.

Madrid 20. marca (TASR) - Laureátom prestížnej španielskej literárnej ceny Premio Alfaguara de Novela 2014 sa stal kolumbijský literát Jorge Franco.

Rodák z Medellínu sa ocenenia, ktoré je dotované sumou 130.000 eur, dočkal za svoj doteraz nezverejnený román El mundo de afuera (Vonkajší svet), ktorý sa opiera o skutočný príbeh okolo istého únosu.

V zdôvodnení výberu laureáta porota v Madride dnes konštatovala, že autor preukázal v románe zmysel pre humor a rozprávačské umenie.

Porotcovia vybrali nositeľa ocenenia, ktorý zažiaril na sklonku 90. rokov vďaka ocenenému románu Rosario Tijeras preloženému do viacerých jazykov, spomedzi autorov rekordného počtu 872 rukopisov.

S udeľovaním ceny vydavateľstva Alfaguara, ktoré sa začalo v roku 1965, sa napriek pozitívnemu ohlasu prestalo po tlakoch zo strany štátu ešte vo frankistickom Španielsku v prvej polovici 70. rokov. Jej oficiálne udeľovanie obnovili až v roku 1998.

Význam ocenenia zvyšuje popri nemalej dotácii aj skutočnosť, že víťazný rukopis automaticky vydávajú vo všetkých španielsky hovoriacich krajinách.