Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Literárny fond prvý raz udelil Cenu Romana Kaliského, ocenili aj TASR

Na snímke zlaté medaily, ktoré si prebrali ocenení na odovzdávaní výročných cien a prémií Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2016 v stredu 27. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Historicky prvým laureátom Ceny Romana Kaliského sa stal Pavel Branko. Filmový kritik a publicista, prekladateľ, teoretik dokumentárneho filmu, historik a novinár, ktorý sa práve dnes dožíva 95 rokov.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Literárny fond (LF) dnes v Bratislave na slávnostnom odovzdávaní cien a prémií za novinársku tvorbu v roku 2015 začal novú tradíciu. Po prvý raz udelil Cenu Romana Kaliského za prínos v oblasti žurnalistiky. Cenu udeľuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu v snahe oceniť osobnosti slovenskej žurnalistiky.

"Roman Kaliský bol nielen veľmi zaujímavý človek, ale bol aj novinár, publicista, ktorý si túto poctu zaslúži," uviedol pre TASR riaditeľ LF Ladislav Serdahély. "Bol aj činovníkom v LF, dlhé roky pôsobil na poste predsedu sekcie pre žurnalistiku a zaslúžil sa o mnohé veci v tomto výbore, dbal o to, aby podpory, ktoré udeľuje, boli udeľované spravodlivo a objektívne," zdôraznil na margo ocenenia, ktoré nesie meno známeho slovenského spisovateľa, dramatika, publicistu i politika.

Historicky prvým laureátom Ceny Romana Kaliského sa stal Pavel Branko. Filmový kritik a publicista, prekladateľ, teoretik dokumentárneho filmu, historik a novinár, ktorý sa práve dnes dožíva 95 rokov. Ocenenie si však osobne zo zdravotných dôvodov neprevzal. Významná osobnosť modernej slovenskej kultúry a autor viacerých publikácií z oblasti slovenskej kinematografie Cenu Romana Kaliského získal za "tvorbu na vysokej profesionálnej úrovni, dodržiavanie etických pravidiel, ale aj osobnú statočnosť, mimoriadny kultúrny prehľad a obrovský záber v novinárskej a literárnej činnosti".

Pavel Branko (1921) sa narodil v talianskom Terste. Bol politickým väzňom počas Slovenského štátu, po vojne bol prekladateľom na voľnej nohe, písal do periodík Pravda, Práca, Náš film, Kultúrny život, Slovenské pohľady, Smena a iné. Bol redaktorom časopisu Film a divadlo, medzi rokmi 1968 až 1970 viedol aj scenáristicko-dramaturgický kurz na VŠMU. V rokoch 1972 - 1978 bol na čiernej listine ako prekladateľ, neskôr až do roku 1989 aj ako publicista. Získal viacero významných ocenení - Zlatú kameru na Artfilme, Slnko v sieti za celoživotné dielo, Cenu ministra kultúry, Cenu slovenských filmových novinárov a iné. Je autorom publikácií Proti prúdu (2011), Úklady jazyka (2014) a Úskalia a slasti jazyka (2015)

Literárny fond opäť ocenil za novinársku tvorbu aj TASR

Na snímke šéf domácej redakcie TASR Richard Kvasňovský preberá prémiu Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2015 v kategórii spravodajstvo - spravodajské agentúry za kolegyňu Janu Fedákovú v stredu 27. apríla 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Tri výročné ceny a vyše 30 prémií za novinársku tvorbu v roku 2015 dnes v Bratislave udelil Literárny fond (LF). Do súťaže o jeho Výročnú cenu, ktorú vyhlasuje Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 112 súťažiacich s 227 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie. Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Andrej Barát (denník Pravda) a Marcela Čížová (RTVS, Rádio Regina). V kategórii spravodajstvo dostal toto ocenenie Jaroslav Barborák (RTVS, Slovenský rozhlas). V kategórii novinárska fotografia cena nebola udelená. Zvýšené prémie za novinársku tvorbu za rok 2015 dostali Henrieta Ďurovová (Život), Soňa Pacherová (Pravda), Táňa Kusá, Beata Panáková (obe RTVS, Slovenský rozhlas) a reportéri RTVS Ivan Brada a Pavol Fejér.

Prémiu za novinársku tvorbu v roku 2015 za spravodajské agentúry získala Jana Fedáková, redaktorka Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). "Ocenenie ma prekvapilo a potešilo. Vážim si ho, a to najmä preto, že sa ním vyzdvihli aj témy a problémy, ktoré sa nás bezprostredne netýkajú a mnohí si tak povedia, že nás teda ani nemusia zaujímať. No je dobre, ak to tak nie je," uviedla pre TASR autorka, ktorá ocenenie LF dostala za rozhovory realizované v rámci projektu Osobnosti: tváre, myšlienky. Spovedala v nich aj Guatemalčana Victora Monroya, ktorý deťom v Rwande venoval vyše desať rokov svojho života. "Navštívili sme jeho zrejme prvý ekonomicky udržateľný sirotinec na svete, vytvoriť ho Victorovi pomáhali dokonca aj ľudia z NASA. Rwandská vláda ho však stopla, začala sirotince v krajine zatvárať a tisícky detí posielať prakticky na ulicu. A po rokoch úsilia a práce pre rwandské deti sa aj Victor stal v krajine nežiaducim a budúci týždeň letí domov," dodala Fedáková, ktorá momentálne pomáha rozbiehať nový projekt pre chudobné deti na juhu Rwandy.



V kategórii publicistika udelili päť prémií pre tlač a internetové médiá. Podelili sa o ne Jana Čavojská (Plus 7 dní), Milan Čupka, Ivan Drábek, Jozef Sedlák (všetci denník Pravda) a Galina Lišháková-Cvrkalová (Nota Bene). V rozhlasovej skupine uspeli zástupcovia RTVS - Janka Bleyová, Michal Herceg (obaja Rádio Regina), Hana Michalčíková, Eva Vasilová (obe Slovenský rozhlas) a Jaroslav Rozsíval (Rádio Devín).

V skupine televízia získali prémiu Jarmila Kováčová, Simona Miazdrová (obe TV Markíza) a opäť bodovali redaktori RTVS - Peter Navrátil, Katarína Začková a Slávka Gáborová.

V kategórii spravodajstvo, v skupine tlač, internetové médiá uspel Jaroslav Vrábeľ (Denník Košický Korzár), v skupine rozhlas dostali prémiu Michal Čabák, Tibor Macák (obaja RTVS - Rádio Slovensko), z rovnakého média ocenili aj autorskú dvojicu Daša Omastová, Eva Gergelyová a prémia patrí aj Viktorovi Wurmovi (Rádio Košice). Za skupinu televízia uspeli Ján Maloch, Marek Vnenčák (obaja TV Markíza) a Richard Bolješik (TV JOJ).

V kategórii novinárska fotografia získali prémiu Tomáš Benedikovič (Denník N), Jozef Jakubčo a Ján Krošlák (obaja Denník SME).

O udelení cien rozhodla porota v zložení Ferdinand Tisovič (predseda), Fedor Bartko, Štefan Dlugolinský, Vladimír Dobrovič, Klára Grosmannová, Gabriela Horečná, Marcela Košťálová, Ivan Podstupka, Kveta Škvarková a Marta Žilková. Podľa predsedu poroty, si súťaž udržiava vysokú kvalitatívnu úroveň. "Pravda, nemožno to povedať paušálne, pretože autori na zvolené témy reagujú individuálne podľa svojich schopností a vedomostí. V súťaži za rok 2015 dominovali autori z rozhlasu, preto sa im ušlo aj najviac ocenení," konštatoval Tisovič a nevyhol sa ani sklamaniam. "Napriek kvalite príspevkov porota našla málo špičkových článkov, čo sa prejavilo nižším počtom nominácií na najvyššie ocenenia."

LF tiež otvoril novú tradíciu, keď po prvý raz udelil Cenu Romana Kaliského. Cenu, ktorú udeľuje výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu v snahe oceniť osobnosti slovenskej žurnalistiky, získal filmový kritik a publicista Pavel Branko.