Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Literárny týždenník sa zamýšľa nad kultúrnou a jazykovou kolonizáciou

Na snímke logo Literárneho týždenníka. Foto: Literárny týždenník

V tomto zmysle sa šéfredaktor časopisu pristavil pri začiatku účinnosti zákona o podiele slovenskej hudby v elektronických médiách.

Bratislava 22. júna (TASR) - Druhé júnové číslo Literárneho (dvoj) týždenníka (23-24) vyšlo vo vynovenom šate. Titulná strana a ďalšie tri strany sú farebné a titulok dostal plastické kontúry. Nosným materiálom čísla je reportáž Štefana Cifru z účasti členov Spolku slovenských spisovateľov (SSS)na pamätnom mieste v Trenčianskych Tepliciach pri príležitosti 80. výročia Kongresu slovenských spisovateľov, vedeckých pracovníkov a publicistov na prelome mája a júna v roku 1936. Reportáž uvádza celostránková fotografia účastníkov pri pamätnom obelisku, medzi ktorými boli aj poslanci NR SR Anton Hrnko a Dušan Čaplovič a exprezident Rudolf Schuster. Reportáž dokumentárne dopĺňa Vyhlásenie Predstavenstva SSS k tejto pamätnej udalosti. Súčasťou témy vo vnútri čísla je aj 4. pokračovanie historizujúceho článku literárneho historika Michala Eliáša Jednotne v zápase za mier, proti fašizmu i prvá časť štúdie kulturológa Vincenta Šabíka Trenčiansko-teplický kongres a medzinárodné súvislosti, a tiež návrh tém na rokovanie Kongresu slovenských spisovateľov, ktorý sa opäť uskutoční v Trenčianskych Tepliciach 22. a 23. septembra tohto roku.

Vnútropolitický komentár na aktuálnu tému zvyšovania koncesionárskych poplatkov napísal Ľudovít Števko, autorom zahraničnopolitického komentára Komu pomáhajú protiruské sankcie je Branislav Fábry a ekonomického komentára o referendovom pokuse Švajčiarov zaviesť základný nepodmienený príjem je Roman Michelko.

Šéfredaktor časopisu Pavol Dinka sa tentoraz zamyslel nad našou "kultúrnou a jazykovou kolonizáciou", ktorá "bezočivo vytláča" prejavy našej národnej kultúry na okraj záujmu kompetentných politikov a zaburiňuje slovenčinu. V tomto zmysle sa aktuálne pristavil pri začiatku účinnosti zákona o podiele slovenskej hudby v elektronických médiách.

Autorom "malého zamyslenia koncom jari" O všeličom - aj o národných kultúrnych pamiatkach je publicista a autor literatúry faktu Ján Čomaj. Esej Spisovateľ ako prorok napísal básnik Teofil Klas a je to jeho príspevok, s ktorým chce vystúpiť na pripravovanom Kongrese slovenských spisovateľov.

Nad dramaturgiou a úrovňou divadelného festivalu Eurokontext.sk v článku Slovenská opera nezahynie sa zamyslela hudobná kritička Terézia Ursínyová. Milan Polák tentoraz viac úvahovo ako recenzne hodnotí uvedenie pôvodnej hry Petra Lomnického Strach na scéne Činohry SND.

"Podvedome nám znejú slová, že každá vláda chce reformovať vzdelanie, (...) no takmer už nikto nevie, čo vlastne vzdelanie je, o čo by malo pri ňom predovšetkým ísť." To je základná myšlienka celostránkovej úvahy poetky a filozofky Etely Farkašovej, ku ktorej ju podnietila kniha rakúskeho filozofa Konrada Paula Liessmanna Hodina duchov. Reportážny charakter má článok Zuzany Kuglerovej Chute Srbska (literárne aj kultúrne) o nedávnej návšteve delegácie SSS v Srbsku a medzi našimi krajanmi vo Vojvodine.

Publicistiku reprezentuje anketa laureátov Cien Spolku slovenských spisovateľov, odovzdávaných v Trenčianskych Tepliciach, ktorí autorovi Štefanovi Cifrovi odpovedajú na otázku, súvisiacu s oceneným dielom. Boli to Štefan Moravčík, Vladimíra Komorovská, Ján Čomaj, Jozef Tatár, Jaroslav Rezník st. a Rudolf Schuster, ktorý dostal cenu za celoživotné literárne dielo.

Umelecké žánre sú zastúpené poviedkou dolnozemského prozaika Jána Takáča, stránku poézie tvoria ukážky z tvorby dolnozemských poetiek Jany Domoniovej a Kataríny Mosnákovej Bagľašovej a básne o Dunaji predsedov spisovateľských organizácií v Srbsku a u nás, čiže Radomira Andriča a Miroslava Bielika, ktoré chcú byť aj poetickými pozvánkami na medzinárodné kolokvium Dunajské elégie, ktoré sa uskutoční v piatok 24. júna t.r. v Bratislave u Červeného raka.

Z recenznej rubriky treba zaznamenať recenziu Jozefa Špačka na knihu Vincenta Šabíka Čriepky do portrétu Vincenta Šikulu a recenziu Gabriely Rothmayerovej na knihu Michaela Žantovského Ochlazení.

V spoločenskej rubrike sú publikované viaceré informácie z literárnych podujatí u nás i v zahraničí, ohlasy čitateľov, medzi ktorými nájdeme aj svetoznámeho organistu a pedagóga Ferdinanda Klindu a nekrológ za Romanom Hofbauerom. Samostatný priestor má "Laudatio na Rudolfa Schustera", ktoré bolo prednesené pri príležitosti jeho ocenenia Cenou SSS za celoživotné dielo v Trenčianskych Tepliciach.