Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

J. Červenák má nový román, Oceľové žezlo pokrstí na SlavCone

Na snímke spisovateľ Juraj Červenák. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Obľúbený autor historických románov zavedie čitateľov prvej knihy zo série Bohatier do 10. storočia a v pútavom príbehu priblíži obdobie vzniku Kyjevskej Rusi.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Na pulty kníhkupectiev prichádza v týchto dňoch nová kniha Juraja Červenáka Oceľové žezlo (vyd. Artis Omnis). Obľúbený autor historických románov zavedie čitateľov prvej knihy zo série Bohatier do 10. storočia a v pútavom príbehu priblíži obdobie vzniku Kyjevskej Rusi.

Na pozadí vojenských výprav kniežaťa Svjatoslava a jeho družiny sa rozvíja príbeh mladého mrzáka, ktorý sa vďaka tajomným pútnikom zbaví kliatby. Stane sa jedným z najlepších bohatierskych bojovníkov a získa povesť neporaziteľného bojovníka. On i ďalší hrdinovia sú obdarení nadprirodzenými schopnosťami, s pomocou mágie a božských síl bojujú proti nepriateľom. "Kyjevskému kniežatstvu v tom čase vládli Varjagovia, teda potomkovia škandinávskych kolonizátorov. Podrobili si slovanské kmene východného okruhu, časom s nimi splynuli a neskôr si podrobili ďalšie kmene na území dnešnej Ukrajiny, Bieloruska a Ruska - ugrofínske, turkické a ďalšie," približuje autor historické pozadie svojho románu.

Oceľové žezlo Červenák charakterizuje ako historickú fantasy. V románe využíva mnohé mytologické prvky, no napriek svojej fantastickej dejovej línii je príbeh zasadený do reálnych historických súvislostí. Čím si ho tento žáner získal? "Práve tým, že fantasy je moderná forma epického mytologického rozprávania. Keďže sa zároveň zaujímam o históriu, veľmi mi vyhovuje podžáner historickej fantasy. Moje príbehy sa neodohrávajú vo vybájených svetoch, ale v reálnom historickom prostredí a vystupujú tam aj skutočné osobnosti. To kombinujem s nadprirodzenými prvkami, pretože pre ľudí v tých dobách boli nadprirodzené veci vlastne celkom prirodzené," objasňuje autor.

Román Oceľové žezlo uvedie do života v sobotu 29. apríla o 16.00 v bratislavskom DK Dúbravka na festivale SlavCon.

Juraj Červenák (1974) je slovenský spisovateľ publikujúci v slovenskom, českom a poľskom jazyku. Pochádza z obce Vyhne, ale už od detstva žije v neďalekej Banskej Štiavnici. Prešiel rôznymi povolaniami, naposledy bol vedúcim kina. Od roku 2005 je profesionálnym spisovateľom. Knižne debutoval v roku 1993, odvtedy vydal vyše tri desiatky kníh. Presadil sa najmä ako autor historickej fantasy so slovanskými motívmi (série Černokňažník, Bivoj).

Napísal aj samostatný román Sekera z bronzu, rúno zo zlata inšpirovaný antickou mytológiou, western s hororovými a fantasy prvkami Štrkáč Callahan či zbierku rozprávkovo-dobrodružných povestí pre mladších čitateľov Legendy Zlatého mesta. Značný ohlas zaznamenali jeho historické romány, predovšetkým dobové detektívky o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi (Mŕtvy na Pekelnom vrchu, Krv prvorodených) a cyklus z čias protitureckých vojen Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Jeho romány a poviedky vyšli aj v ruštine a angličtine.