Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Prvým laureátom Ceny Márie Ďuríčkovej je Daniel Hevier

Danie Hevier Foto: TASR/Peter Kollár

Prvýkrát toto ocenenie za tvorbu pre deti udelilo Literárne informačné centrum pri príležitosti 95. výročia narodenia Márie Ďuríčkovej a 8. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok.

Bratislava 22. mája (TASR) - Prvým laureátom Ceny Márie Ďuríčkovej je spisovateľ Daniel Hevier. Po prvý raz toto ocenenie za tvorbu pre deti dnes udelilo Literárne informačné centrum (LIC) pri príležitosti 95. výročia narodenia Márie Ďuríčkovej a 8. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok.

Daniel Hevier získal cenu, ktorá nesie meno známej slovenskej autorky literatúry pre deti a mládež, "za mimoriadne invenčný princíp využívania plnovýznamovej metaforickej obraznosti, za hravú lyrickosť a zmysluplné uplatňovanie slovnej hry pri tvorbe literárnych textov pre deti a za filozofický a humanistický prístup k umeleckej analýze súčasného detstva".

Cenu tvorí diplom a skladačka troch výtvarných originálov ilustrácií kníh pre deti - Miloša Koptáka z knižky Kristíny Vulganovej Astík a Obík a Martiny Matlovičovej z knihy Tomáša Janovica Drevený tato. Autorom výtvarného návrhu diplomu a adjustácie ilustrácií je grafický dizajnér Matúš Lelovský.

Slávnostné odovzdávanie sa uskutočnilo v piešťanskom Kursalone v rámci festivalu rozhlasových hier Zázračný oriešok, ktorý pod mottom Kniha v rozhlase - rozhlas v knihe organizujú Mestská knižnica mesta Piešťany, RTVS a mesto Piešťany pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a veľvyslankyne ČR na Slovensku Livie Klausovej.

TASR informoval Marek Vadas z LIC.