Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Slávny astrofyzik napísal knihu o vesmíre pre zaneprázdnených

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V súčasnosti má málokto čas uvažovať nad hádankami ďalekého vesmíru. Tyson sa preto rozhodol priniesť vesmír až k čitateľom v stručnej a jasnej podobe .

Bratislava 15. decembra (TASR) - Čo je podstatou času a priestoru? Ako zapadáme do vesmírnej skladačky? A ako vesmír zapadá do nás? Odpovede na tieto otázky objasní čitateľom v knihe Astrofyzika pre zaneprázdnených uznávaný astrofyzik a úspešný autor Neil deGrasse Tyson.

V súčasnosti má málokto čas uvažovať nad hádankami ďalekého vesmíru. Tyson sa preto rozhodol priniesť vesmír až k čitateľom v stručnej a jasnej podobe - v pútavej a poučnej knižke okorenenej svojským humorom. Útla publikácia je rozdelená do niekoľkých lákavých kapitol, po ktorých môže čitateľ siahnuť a zgustnúť si na nich kedykoľvek a kdekoľvek aj počas rušných dní.

Tysonova kniha, ktorú na slovenský trh prináša Tatran, skráti čas čakania na príchod autobusu, vlaku či lietadla a nabije vedomosťami. "Pripraví vás na ďalší mediálny príval informácií o kozme - od Veľkého tresku po čierne diery, od kvarkov po kvantovú mechaniku, od hľadania nových planét až po hľadanie ďalších foriem života vo vesmíre," avizuje vydavateľ knihu, ktorú, ako sám autor uvádza, napísal "pre všetkých, ktorí nemajú čas čítať hrubé knihy, ale túžia po spojení s vesmírom".

Neil deGrasse Tyson pracuje ako astrofyzik v múzeu American Museum of Natural History, kde zároveň pôsobí ako riaditeľ slávneho planetária Hayden Planetarium. V New Yorku absolvoval prestížnu strednú školu Bronx High school of science, na Harvarde získal bakalársky titul z fyziky a na Columbia univerzity v New Yorku si spravil doktorát z astrofyziky. Uvádza populárnu rozhlasovú a televíznu reláciu StarTalk a píše knihy, za ktoré získal viacero ocenení. Momentálne žije v New Yorku.