Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spisovateľ a publicista M.Hvorecký oslavuje štyridsiatku

Michal Hvorecký Foto: TASR/Michal Svítok

K výrazným predstaviteľom generácie mladých slovenských literátov, ktorí začali aktívne tvoriť na prelome tisícročí, patrí Michal Hvorecký.

Bratislava 29. decembra (TASR) - K výrazným predstaviteľom generácie mladých slovenských literátov, ktorí začali aktívne tvoriť na prelome tisícročí, patrí Michal Hvorecký. Vo štvrtok 29. decembra bude mať 40 rokov.

Publicista a spisovateľ Michal Hvorecký sa narodil 29. decembra 1976 v Bratislave. Po maturite študoval estetiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, v rokoch 2000 až 2003 spoluorganizoval hudobný festival Wilsonic. Z nemčiny prekladá prózu a divadelné hry.

Do literatúry vstúpil zbierkou poviedok Silný pocit čistoty, nasledovala ďalšia zbierka poviedok Lovci & zberači, romány Posledný hit, Plyš, Eskorta, knižka fejtónov Pastiersky list a román Dunaj v Amerike. Autobiografický charakter má titul Spamäti. Podľa jeho novely Wilsonov bol v roku 2015 nakrútený film s rovnakým názvom.

Literárni teoretici označujú Hvoreckého štýl pojmom kyberpunk, literárna montáž spojená s aktualizovanou fantastikou.

Pozornosť čitateľov i literárnych kritikov vzbudil už debut mladého autora Silný pocit čistoty. Podľa literárnych teoretikov Hvorecký ako prvý vniesol do slovenskej literatúry životnú filozofiu a pocity vizuálnej generácie spájajúcej generácie spisovateľov narodených v rokoch 1963-1984. Svet tejto generácie tvoria hypermarkety, Internet, komerčné televízie, PC a videohry, sms-ky atď.

O Hvoreckého dielo prejavilo záujem čoskoro aj zahraničie. Preklady jeho kníh vyšli v Nemecku, Taliansku, Poľsku a v Českej republike. Pravidelne píše publicistiku pre rôzne denníky a časopisy.

Za svoje texty získal viacero literárnych ocenení a autorských štipendií: MuseumsQuartier vo Viedni (Rakúsko), Literarisches Colloquim v Berlíne (Nemecko), Goetheho Inštitút v Mníchove (Nemecko), International Writing Program v USA. V roku 2010 mu udelili cenu Nadácie Tatra Banky za umenie – Mladý tvorca.

Adaptáciu jeho románu Plyš uviedlo pražské Divadlo Na zábradlí, Divadlo Aréna v Bratislave a Schauspielhaus Hannover (Nemecko). Dňa 19. marca 2009 mala v Theater Forum v rakúskom Schwechate premiéru jeho prvá divadelná hra "Slovenský inštitút, jedna komédia" napísaná v nemčine.