Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

V znovuotvorených kníhkupectvách pribudlo aj nové slovenské fantasy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Autor pochádza z Kysúc, vyštudoval kulturológiu a riadenie turizmu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Na pultoch znovuotvorených kníhkupectiev sa objavila aj novinka Linda a kľúč od Andary. Knihu Tomáša Galierika prináša vydavateľstvo Maxim. Ide o dobrodružné fantasy pre deti, mladých aj dospelých. „Je neobyčajným príbehom o zdanlivo obyčajnom dievčati, ktoré sa zhodou okolností dozvie o inom svete podobnom na ten náš," informovala TASR PR manažérka Nikol Marcinová.

Kľúč od iného sveta nosila hlavná hrdinka Linda stále pri sebe bez toho, aby vôbec tušila, ako ho použiť. Práve ten jej jedného dňa otvorí cestu do sveta menom Andara, v ktorom platia iné pravidlá aj iný čas. Tam spoznáva niekoľko tajomstiev o sebe, no najmä o svojej mame, ktorá ju ešte ako malú s otcom opustila tak dávno, že si ju ani nemohla pamätať. Linda zisťuje, že jej mama neodišla, aspoň nie dobrovoľne. Odhaliť pravdu môže, len ak sa stane súčasťou Andary. Netuší však, že sa sama stáva zbraňou proti zlu, ktorému sa doteraz nedokázala postaviť ani samotná Andara.

Dobrodružné fantasy je podľa autora inšpirované niektorými kultúrnymi zvláštnosťami, našimi dávnymi keltskými dejinami, ale najmä je príbehom odohrávajúcom sa na súčasnom Slovensku: „Aj to nie je celkom pravda. Len čo hlavná hrdinka objaví cestu do Andary, objaví sa stále na Slovensku. Rozdielom je len čas a spôsob, akým si človek pozmenil všetko vôkol seba. Prepojenie človeka s prírodou a objavenie prírodnej sily bude pre Lindu novou skúsenosťou."

Napínavý 416-stranový príbeh vyšiel aj ako elektronická kniha a v polovici apríla ako tlačená kniha v pevnej väzbe. Čitateľ môže očakávať zložitý príbeh, nie iba jedinú zápletku. Osloviť ho môže hlavná hrdinka, ktorú okolnosti prinútia veľmi rýchlo dospieť. „Mojou snahou bolo priniesť príbeh, ktorý poteší aj tých odvážnych, ktorí si príbeh prečítajú opakovane. Viem o takých čitateľoch a práve pre nich je toho viac, čo bude dávať v príbehu celkom iný zmysel. Najmä ak Linda spoznáva celkom neznámy svet, kde už samotnému čitateľovi vtedy nedáva zmysel vôbec nič," uviedol ku knihe Galierik.

Tomáš Galierik (1986) pochádza z Kysúc, vyštudoval kulturológiu a riadenie turizmu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Príležitostne sa venuje vyučovaniu, pracoval v službách aj v obchode. Doteraz mal možnosť podieľať sa na niekoľkých knižných projektoch iných autorov.