Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Luxusný hotel odkrýva svoje tajomstvá v detektívnom trileri Svorka

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Turanovič

Po úspešnom debute s titulom Smrť prekliatych predstavuje slovenská autorka Katarína Holetzová už druhé pokračovanie zo série s detektívom René Juhászom.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Detektívny triler Svorka z pera Kataríny Holetzovej prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Novou knihou z vydavateľstva Marenčin PT odhaľuje autorka temné tajomstvá minulosti.

Po úspešnom debute s titulom Smrť prekliatych, ktorý vychádza v týchto dňoch aj v českom preklade, tak predstavuje slovenská autorka detektívnych príbehov už druhé pokračovanie zo série s detektívom René Juhászom.

"René Juhász bude vyšetrovať záhadnú vraždu podnikateľa v luxusnom hoteli, ktorý v minulosti slúžil ako detská ozdravovňa. Podľa viacerých zdrojov tu tajne vychovávali detských špiónov a z minulosti sa vynorí mnoho ďalších nepekných tajomstiev. A pribúdať začnú aj mŕtvi," prezrádza o svojej novinke autorka Katarína Holetzová.

Základom na zrod novej slovenskej detektívky boli medializované informácie o tajnej výchove detských špiónov v bývalom Československu. Téma rezonovala vo viacerých krajinách východnej Európy. Konkrétne zneužívanie detí na plnenie úloh tajnej služby sa potvrdilo napríklad v Rumunsku. Kniha Svorka je príbehom o sérii vrážd, kde obete spája práve tajuplná minulosť. Časť príbehu sa aj preto odohráva v zrekonštruovanom luxusnom kaštieli, ktorý v minulosti slúžil ako detská ozdravovňa. Kniha Svorka je druhým prípadom detektíva Reného Juhásza, ktorý bol hlavnou postavou aj prvej knihy Smrť prekliatych.

Dvadsaťdeväťročná autorka Katarína Holetzová je veľkou fanúšičkou literatúry všetkých žánrov, najbližšie sú jej práve klasické detektívky z pera Agathy Christie či sira Arthura Conana Doyla. Inšpiráciou pri písaní vlastných detektívnych príbehov je najmä prostredie slovenských hôr a vidieka. Katarína Holetzová pôsobí aj ako literárna a hudobná publicistka, prednáša na vysokej škole, v minulosti písala pre denník Pravda, Sme a české magazíny Rock&Pop a Report.

Knižnú novinku uvedie do života vo štvrtok 5. októbra v bratislavskom kníhkupectve Martinus.

Informáciu pre TASR poskytol PR manažér Tomáš Holetz.