Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Chalupka bol najvýraznejším satirikom obdobia národného obrodenia

Na snímke zľava Daniela Kuffelová a Peter Oszlík počas generálnej skúšky inscenácie Rok v Kocúrkove v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre 9. apríla 2013. Slovenská komediálna klasika vychádzajúca z tvorby Jána Chalupku je súčasťou nitrianskej divadelnej Sezóny smiechu a premiéra je naplánovaná na piatok 12. apríla 2013. Foto: TASR Henrich Mišovič

Evanjelický kňaz, spisovateľ, dramatik a učiteľ Ján Chalupka patril medzi prvých tvorcov dramatických diel v našom národnom jazyku. V piatok 28. októbra uplynie 225 rokov od jeho narodenia.

Horná Mičiná/Bratislava 28. októbra (TASR) - Evanjelický kňaz, spisovateľ, dramatik a učiteľ Ján Chalupka patril medzi prvých tvorcov dramatických diel v našom národnom jazyku. V piatok 28. októbra uplynie 225 rokov od jeho narodenia.

Vďaka svojim divadelným hrám je považovaný za spoluzakladateľa slovenskej divadelnej tradície. Diela Jána Chalupku sa vyznačujú satirickým pohľadom na súdobú slovenskú spoločnosť, najmä na národne ľahostajnú časť meštianstva a odnárodnené zemianstvo.

Narodil sa 28. októbra 1791 v obci Horná Mičiná v rodine učiteľa a evanjelického farára. Jeho mladším bratom bol romantický básnik Samo Chalupka. Základné vzdelanie získal od otca, neskôr študoval v Brezne a Ožďanoch, v rokoch 1805—1809 na lýceu v Levoči, odkiaľ prešiel do Prešova a Blatného Potoka. Štúdium evanjelickej teológie, filozofie a filológie ukončil na univerzite v nemeckom Jene (1816-1817). Po návrate na Slovensko učil na gymnáziu v Ožďanoch a na evanjelickom lýceu v Kežmarku. Od roku 1824 až do smrti pôsobil ako evanjelický farár v Brezne, súčasne v rokoch 1850 až 1860 zastával vysokú cirkevnú funkciu superintendenta. V roku 1842 bol členom deputácie národovcov na viedenský dvor, kde predložili Slovenský prestolný prosbopis. Zasadzoval sa o to, aby sídlom Matice slovenskej bolo Brezno. Vystupoval proti maďarskému šovinizmu, ktorý považoval nielen za škodlivý, ale hlavne za nezmyselný.

Ján Chalupka obohatil slovenskú literatúru najmä svojou dramatickou tvorbou. Jeho divadelné hry plné britkého humoru a satirickej frašky zosmiešňovali lokálpatriotizmus, maďarský šovinizmus, pätolizačstvo, konzervativizmus a meštiacku zbabelosť. Bol autorom deviatich divadelných hier, z ktorých sedem sa odohráva v legendárnom Kocúrkove. Rovnomenná veselohra z roku 1830, ktorá dodnes figuruje v repertoári ochotníckych i profesionálnych divadiel, sa stala impulzom rozvoja divadelného života na Slovensku v 30. a 40. rokoch 19. storočia. Okrem toho výraz "Kocúrkovo" aj v súčasnosti čarovne vystihuje nadčasové problémy spoločnosti zahľadenej do seba. Ján Chalupka sa venoval i historickým dielam, polemikám, próze a cirkevnej tematike. Dramatické práce, napísané a publikované v češtine, prepísal pre potreby súborného vydania svojho diela Dramatické spisy I — IV (1871—1875) do slovenčiny.

Zakladateľ slovenskej javiskovej satiry Ján Chalupka zomrel 15. júla 1871 v Brezne vo veku 79 rokov. Jeho "kocúrkovčina" však celé nasledujúce desaťročie ožívala v dielach neskorších satirikov a humoristov.