Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel svetoznámy dirigent Lorin Maazel

Lorin Maazel Foto: TASR/AP

Svoje prvé husľové lekcie absolvoval ako päťročný. Preslávil sa ako zázračné dieťa, keď ho ako sedemročného pozvali dirigovať Symfonický orchester NBC.

Castleton 14. júla (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel v nedeľu americký dirigent Lorin Maazel, ktorý počas svojej kariéry viedol takmer 200 orchestrov po celom svete a odohral s nimi najmenej 7000 operných a koncertných predstavení.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hudobníkovej rodiny.

Maazel sa narodil v roku 1930 v Paríži a svoje prvé husľové lekcie absolvoval ako päťročný. Preslávil sa ako zázračné dieťa, keď ho ako sedemročného pozvali dirigovať Symfonický orchester NBC. Jeho debut na pódiu Newyorských filharmonikov prišiel v roku 1942. Vo veku 15 rokov už spolupracoval s najvýznamnejšími telesami v USA.

V roku 1960 sa stal prvým Američanom, ktorý dirigoval na hudobných slávnostiach v nemeckom Bayreuthe. Neskôr pôsobil ako umelecký vedúci a hlavný dirigent Nemeckej opery v Berlíne, Clevelandského orchestra, Viedenskej štátnej opery, Pittsburského symfonického orchestra či Francúzskeho národného orchestra.



Maazel sa podieľal aj na vyše 300 nahrávkach klasickej hudby od najrenomovanejších autorov 18.-20. storočia. Bol desaťnásobným laureátom prestížnej ceny Grand Prix du Disque.

Zomrel vo svojom dome vo Virgínii na následky komplikácií spôsobených zápalom pľúc. Zanechal po sebe manželku, štyri dcéry a troch synov.