Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Lotyšská skupina Carnival Youth vystúpi v Bratislave a Prešove

Na snímke skupina Carnival Youth Foto: Facebook - Carnival Youth

Carnival Youth hrajú nápaditý indie rock-folk, s ktorým pomyselne aj doslova búrajú hranice - teda minimálne v rámci európskej hudby.

Bratislava 24. marca (TASR) – Kapela Carnival Youth patrí k úspešným a uznávaným skupinám pobaltského regiónu. Zahrali si už na maďarskom Szigete, poľskom Open'er, britskom Great Escap a minulý rok aj na slovenskom festivale Grape.

Lotyšskí indie rockeri Carnival Youth prídu koncom apríla na Slovensko opäť, aby v rámci rozsiahleho európskeho turné podporili svoj nový album Propeller. Prvý koncert odohrajú 29. apríla v Bratislave, deň nato sa predstavia v Prešove.

Carnival Youth hrajú nápaditý indie rock-folk, s ktorým pomyselne aj doslova búrajú hranice - teda minimálne v rámci európskej hudby. Nedávno totiž mladé zoskupenie z Rigy dostalo na prestížnom holandskom festivale Eurosonic cenu EBBA (European Border Breakers Award) za výnimočný úspech debutového albumu No Clouds Allowed, s pomocou ktorého prekročili hranice domovskej krajiny.

Ceny EBBA v minulosti získali mená ako Milky Chance, MO, Hozier, Asgeir, Disclosure či Mumford and Sons, čo Carnival Youth v súčasnosti zaraďuje medzi najväčšie hudobné talenty európskeho kontinentu, často prirovnávané k Arcade Fire a Bombay Bicycle Club.

Krásne gitarové aj syntetizátorové plochy, moderné bíty, melanchóliu a s novou nahrávkou aj trochu temnoty a ostrých textov prinesú Carnival Youth aj na Slovensko. V bratislavskej Fuge sa predstavia v sprievode domácich talentov Max Bazowski a Queer Jane. Druhý album s názvom Propeller vychádza 1. apríla a prvým videosinglom z neho je chytľavá skladba Connection Lost s tematickým zameraním na občasnú nepraktickosť virtuálnej komunikácie. Zároveň je song výborným úvodom k temnejšiemu zvuku Carnival Youth.

TASR informoval PR manažér Alexander Čerevka.